Za uzeninami se v Náměšti chodí do muzea

Náměšť nad Oslavou – Řezníci mají vlastní muzeum. Otevřeli ho v Náměšti nad Oslavou a je unikátní počtem vystavených předmětů. Nabízí také ucelený pohled na historii výroby uzenin a masných výrobků. Podle expertů z oboru u nás zatím podobně rozsáhlá expozice neexistovala.

Zabijačkové troky z jednoho kusu kmene na spaření prasete, ruční mlýnky a sekyrky nebo půlmetráková železná kolíbka na drcení masa. Tak se uzeniny a masné výrobky zpracovávaly před více než staletím. Dnešní stroje na výrobu uzenin už se od těch historických v muzeu výrazně liší. Především elektronikou, automatikou, nerezovým provedením a také kapacitou. To, co dříve řezníci vyráběli celý den, tyhle stroje zvládnou zhruba za hodinu.

Nejmodernější současná výrobna uzenin přímo navazuje na muzeum, ale do hygienicky přísně kontrolovaného potravinářského provozu se běžný návštěvník zřejmě nedostane. V muzeu však uvidí i obrazy, odznaky, výuční listy nebo erby řeznického cechu. „Troufnu si říct, že je to určitě největší sbírka strojů, které se zabývají řeznictvím v České republice,“ prohlásil děkan Fakulty veterinární hygieny VFU Brno Ladislav Steinhauser a zakladatelka muzea Jaroslava Pavlíčková doplnila: „Nebude to tak, že by tady někdo seděl a vybíral vstupné, zařízení je neziskové. Je to vyloženě pro ty, které to zajímá.“

Exponáty do muzea darovali řezníci z celé republiky. Zakladatelé je sháněli také po bazarech a na internetu.