Koleč chce zachránit svůj zámek, nemá ale peníze

Koleč (Kladensko) - Nadační fond Koleč, který chce zachránit zámek ve své obci, stále zoufale shání peníze na opravy. Zchátralý objekt koupil fond v roce 2008 v nucené dražbě. Od té doby usilují obyvatelé o obnovení památky. V Koleči už Česká televize natáčela před rokem. Zatímco tehdy byl zámek v dezolátním stavu, dneska svítí novotou.

Loni v listopadu měl zámek úplně zdevastovanou střechu, kterou do vnitřních prostor zatékalo. O rok později svítí střecha za dva a půl milionu korun novotou. Bez dotace ministerstva kultury by se ale už tak zoufalý stav památky ještě zhoršil. Po rozkrytí konstrukce se objevily problémy. „Uvolněním stropních trámů se nám utrhla část říms, celých asi deset metrů. Muselo se to dozdívat,“ vysvětlil dobrovolník Josef Helebrant.

Veškeré opravy probíhají za pomocí původních technologií, tak se opravila třeba i zeď v jižní části. Podařilo se obnovit i zakrystii a restaurovat v ní původní podlahu. Nadační fond ale pokračuje mravenčími krůčky. Středočeský kraj neposlal ani korunu, stále se navíc nedaří získat evropské dotace. „Na kulturní památky, kde může být žadatelem nadační fond, nezisková organizace, tak v tuhle chvíli nejsou vypsané žádné výzvy,“ podotkla spoluzakladatelka Nadačního fondu Koleč Magdalena Jakubíčková

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

V zámeckém kostelíku se kdysi oddávalo, v podzemí byla i původní hrobka majitelů zámku. Teď je ale v havarijním stavu, opravu akutně potřebují střechy včetně krovů. Všechno by ale stálo asi 4 miliony korun, a to je přitom je řeč o opravách, které jsou nezbytně nutné. Celková rekonstrukce barokního zámku, který vlastnil rod Ubeliů, si vyžádá 60 milionů korun. Chátrání nastartoval státní statek, a dokonalo hospodaření společnosti Garant v 90. letech. Pět milionů korun si obyvatelé a vedení obce půjčili, aby jej před třemi lety mohli památku v aukci koupit. Úvěr splatili prodejem okolních pozemků.