Lidé v Karlovarském kraji se stále více snaží šetřit vodou

Karlovy Vary - Obyvatelé Karlovarského kraje se stále více snaží najít cestu, jak šetřit vodou. Cena vodného a stočného v kraji totiž stoupá. V letošním roce si připlatí každý obyvatel Karlových Varů za vodu až 230 korun. V okolí Karlových Varů jde o jedno z nejvýraznějších zdražení v poslední době. Lidé proto hledají cestu jak ušetřit, ačkoliv mnozí tvrdí, že více šetřit už ani není možné.

V roce 2010 mysleli vodohospodáři, že lidé už více vodou šetřit nebudou. Teď připouštějí, že se pletli. Spotřeba vody každý rok klesá téměř o dvě procenta. A kvůli dalšímu nárůstu cen tomu tak bude i nadále.

Už nyní se místo koupele v plné vaně vody stále více lidí sprchuje. Trend sprchování je znát i na vzrůstající poptávce po sprchových koutech. Na popularitě získávají i nejrůznější spořiče vody.

Pomůže perlátor či termostatická baterie

Instalatéři tvrdí, že šetřit se dá díky výběrů vhodného kohoutku s tzv. perlátorem - sítkem, který vodu naředí se vzduchem. Množství vody, které proteče je tak menší, proud však zůstává stejný.

Vodu také spoří co nejrychlejší naředění její požadované teploty. Moderní termostatické baterie dokáží podle odborníků ušetřit až 40 procent vody.

Šetření vodou stejně není řešení

Tříčlenná rodina spotřebuje za rok přibližně 100 krychlových metrů vody. Čtyřicetiprocentní úspory by znamenaly, že v domácí kase zůstane o 2720 korun víc. Tak jednoduché to ale není, varují odborníci.

Antonín Jágl, ředitel Vodárny a kanalizace Karlovy Vary:
„Odhaduje se, že zhruba 70 - 75% nákladů pro zásobování vodou a odkanalizování jsou fixní náklady.“

Správci vodáren tedy náklady musí mezi lidi rozdělit bez ohledu na úspory. I oni zaplatí víc za energie. Dražší mají také chemikálie na čistění vody. Musí investovat do technologií, protože čerpali dotace z Evropské unie a ta teď mluví do cen vody.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)