Stěny u D1 nevyrostou ani při modernizaci

Jihlava – Stěny, které ochrání vysočinské obce před hlukem z dálnice D1, nevzniknou nejspíš ani během nadcházející modernizace autostrády. Výjimkou může být Slavníč, kde vypršela platnost výjimky na hlukové limity a silničáři zatím novou nedostali. Obyvatelé obcí na Vysočině se ovšem výstavby protihlukových stěn marně dožadují už léta. Ředitelství silnic a dálnic však tvrdí, že na ně nemá peníze.

Podle údajů vysočinské krajské hygienické stanice jsou překročeny hlukové limity v obcích Meziříčko, Lhotka, Jabloňov, Skorkov a Slavníč. S výjimkou Slavníče však pro všechna místa platí výjimky ze zákona. Slavníčská výjimka loni vypršela. Silničáři sice zažádali o novou, ale hygienici zatím nerozhodli.

Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že si investici do protihlukových stěn nemůže dovolit. „Situaci si uvědomujeme a považujeme ji za velmi vážnou, problém je však v získání finančních prostředků na tyto protihlukové stěny,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Ve Slavníči ŘSD požádalo o prodloužení stavebního povolení do srpna příštího roku, kdy se bude přilehlý úsek D1 modernizovat. V případě, že by hygienici výjimku neobnovili, mohla by být výstavba stěny povinná. Místní ale příliš nevěří, že by vytoužená stěna skutečně vznikla. Slibů už slyšeli mnoho, ale hluk je v obci stále stejný. Podle starosty na sebe musí lidé žijící v domech blízko dálnice při rozhovoru na zahradě křičet. „Nálada je hrozná. Jak někdo řekne protihluková bariéra, jsou všichni naježení. Pořád se jen mluví a mluví,“ konstatoval starosta Petr Matoušů.

Hygienici zdůraznili, že je potřeba před hlukem ochránit také Jabloňov a Skorkov. Ve Lhotce, kde už byla kvůli hluku vyměněna okna u dvou postižených domů, by byla protihluková stěna nutná pouze v případě rozšiřování dálnice.