O Kušnierzově jmenování bylo jasno už před konkurzem

Ústí nad Labem - Příchod Petra Kušnierze do čela dotačního úřadu Severozápad mohl být zmanipulovaný, o čemž prý věděli i politici. Svědčí o tom e-mailová korespondence Kušnierze a jeho předchůdce Petra Vráblíka, už měsíc před konkurzem se bavili o jeho výhře jako o hotové věci. Soudkyně četla e-maily při procesu, v němž právě Kušnierz a tři další lidé čelí obžalobě z přijímání úplatků. Jako svědek byl předvolán i bývalý hejtman Jiří Šulc (ODS). Jakoukoli spoluzodpovědnost odmítl, rozdělování dotací v regionu podle něj „odpovídá předpisům“.

Vráblík vedl dotační úřad od jeho vzniku v roce 2006, koncem roku 2009 ale odešel, to prý z osobních důvodů. Vyšetřovatelé zadrželi poměrně obsáhlou e-mailovou korespondenci, v níž se Vráblík baví s Kušnierzem jako se svým nástupcem ještě před výběrovým řízením. Kušnierzovi mimo jiné píše: „Ředitelem bys měl být od 11. prosince,“ či „s politiky z Karlových Varů jsi byl předjednán včera, neměl by být problém.“

Krom toho si domlouvali, jaký typ telefonu bude mít Kušnierz jako služební či jakého bude mít řidiče. Vědět o dohodě měl podle korespondence i Šulc a současný náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD). Vráblík korespondenci nepopírá, prý ale šlo jen o domlouvání hypotetické varianty, jimiž Kušnierze jako kvalitního kandidáta přesvědčoval, aby do výběrového řízení šel. „Je to podle mě standardní personální proces,“ uvedl dnes u soudu Vráblík. Se Šulcovým a Koudovým vědomím se měli zbavit i vedoucí jednoho odboru Šárky Roudnické, o které mluvili jako o „neposlušné“.

Šulc u soudu odmítl, že by při výběru šéfa úřadu pochybil, prý šlo o standardní konkurz. Kušnierze prý coby jeden z členů výběrové komise vybral. „Kdybyste seděl v té komisi, věřte mi, že byste vybral stejně jako já,“ řekl Šulc. „Jeho reference byly nejlepší,“ dodal. Výběrové řízení podle něj úřad ani vypisovat nemusel. Když byl tázán, zda je rozdělování dotací v regionu Severozápad čisté a transparentní, odpověděl, že odpovídá předpisům. „Když jsem to (obžalobu) četl, neporozuměl jsem tomu. Věřím tomu, že to tak ani nemůže být, když se na to podíváte logicky,“ dodal.

Nástup obžalovaného do čela úřadu není v kauze tím hlavním, i když státní zástupce Vladimír Jan nevylučuje, že i to by mohlo být v budoucnu důvodem k obvinění. Obžaloba Kušnierze viní z toho, že si prostřednictvím tří známých nechal slibovat desetiprocentní provize z dotací z evropských fondů, což prý byla v podobných případech standardní taxa.