Soud potvrdil trest 3,5 roku vězení pro manžela Fibingerové

Brno - Brněnský krajský soud dnes v odvolacím řízení potvrdil verdikt 3,5 let vězení pro manžela bývalé koulařky Heleny Fibingerové Jaroslava Šmída. Odsouzen byl letos v lednu u hodonínského soudu za to, že v opilosti způsobil nehodu s úmrtím šestatřicetiletého cyklisty. Šmíd tvrdí, že je nevinný, a žádal zproštění viny. Žalobce pro něj naopak chtěl až pět let vězení.

Odvolací brněnský soud ale dnes ani jedné ze stran nevyhověl, protože souhlasí s výší trestu. Jeho součástí je sedmiletý zákaz řízení vozidel. Navíc Šmíd musí pozůstalým vyplatit vyšší odškodné - 320.000 korun, původně jeho výši hodonínský okresní soud stanovil na 100.000 korun.

Podle předsedkyně odvolacího senátu krajského soudu Hany Kleinové je hodonínský verdikt v souladu se zákonem. Poukázala na to, že se Šmíd za neštěstí rodině zesnulého neomluvil a ani nevyjádřil nad úmrtím cyklisty, otce tří dětí, lítost.

Šmíd tvrdí, že se vína napít musel, protože mu hrozil hypoglykemický šok

Šmíd po kolizi přiznal, že před střetem pil víno, nicméně tvrdí, že nehodu zavinil cyklista, který mu vjel do cesty. Podle znalců je to sice teoreticky možné, ale neexistuje k tomu žádný pádný důkaz. Především se ale nenalezly žádné stopy na silnici, které potvrdily, že se snažil ve svém autě kolizi zabránit, popřípadě že se pokoušel cyklistu před střetem objet.

Před nehodou dostal partner Fibingerové od přítele ve sklípku patnáctilitrový demižon vína. Krátce před nehodou vypil litr, a to jen několik málo minut před vlastní srážkou. Šmíd tvrdí, že se napít musel. Je totiž cukrovkář a údajně pociťoval, že mu hrozí hypoglykemický šok. Potřeboval tedy doplnit do organismu tekutiny.

Bezprostředně po nehodě ale o zdravotních potížích nic neřekl policistům ani třem lékařům, kteří jej vyšetřovali. Asi tři čtvrtě hodiny po kolizi byla Šmídova hladina alkoholu podle krevních testů 1,3 promile. V době nehody byla patrně nižší. Po kolizi byl Šmídovi zajištěn řidičský průkaz, přesto byl později zastaven policejní hlídkou za volantem vozu.