Loni zastřelili myslivci v šumavském parku skoro 700 kusů jelení zvěře

Klatovy – V loňském roce se v národním parku Šumava silně přemnožila jelení zvěř, během lovecké sezony proto myslivci zastřelili skoro 700 kusů, což je nejvíc od roku 2002. Jelen totiž nemá v parku přirozeného nepřítele a v zimě okusuje mladé stromky. Ministerstvo životního prostředí proto stanovilo maximální počet kusů, který se může v parku pohybovat.

Ministerstvo stanovilo hranici na 840 kusů, v létě ale počet zvířat stoupá až ke dvěma tisícům. V následné lovecké sezoně, která trvá od srpna do poloviny ledna, proto myslivci stavy zvěře znovu snižují. Lovit mohou po celém území parku, výjimkou jsou pouze vybrané klidové zóny. Třeba na Prášilsku dostali myslivci za úkol ulovit 80 kusů jelení zvěře, z toho 16 jelenů. 

Referent národního parku Marek Drha vysvětluje, že u jelenů neplatí omezení v závislosti na věku, ale na četnosti paroží – konkrétně platí omezení do vidlicového desateráka. Opravdu statných jelenů s členitým parožím proto bylo od srpna uloveno jen necelých 15 kusů. Samozřejmostí pak je, že myslivci nezabijí matku, aby po ni zůstalo mládě jako sirotek. 

Další sčítání jelení zvěře proběhne v šumavském národním parku na přelomu dubna a května. Na jeho základě pak bude jasné, kolik jelenů, laní a kolouchů se bude lovit v příští sezoně.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)