Tisíce havranů nocují vedle brněnského výstaviště

Brno – Až 25 tisíc havranů vyměnilo svoje tradiční nocoviště u Židlochovic za les mezi pisáreckou Riviérou a Kamennou kolonií v Brně. Proč ptáci opustili nocoviště Knížecí les u Židlochovic, kde nocovali posledních dvacet let, ornitologové zatím netuší. Na jižní Moravě bývala pravidelně obsazena dvě velká nocoviště – jedno je právě u Židlochovic, druhé u Hodonína. Nepravidelně obsazovali havrani také nocoviště v Břeclavi-Poštorné a v Hevlíně na Znojemsku.

Knížecí les u Židlochovic byl jedním z nejdéle obsazených míst z České republice, kde havrani nocovali. V posledních dvaceti letech se počet havranů a také kavek, které se s havraními hejny sdružují, pohyboval mezi 20 až 50 tisíci jedinci.

Co ptáky vedlo k opuštění osvědčeného nocoviště a jestli je opuštění trvalé či dočasné, to ornitologové neví. Havrani na osvědčené místo dorazili v polovině října, ke změně stanoviště došlo v listopadu. Proč, to zatím přírodovědci netuší. Vliv mohlo mít například počasí, tehdy dlouhodobě panovaly husté mlhy.

Před nocováním se hejna slétávají už za šera. Desetitisícová hejna je možné pozorovat v zahrádkářské kolonii na svazích Žlutého kopce, na střechách pavilonů v areálu výstaviště, na stromořadích na ulici Hlinky, u Fakultní nemocnice Brno nebo u kampusu Masarykovy univerzity.

Eliška Bučinová živě z Brna (zdroj: ČT24)