Plzeňský kraj vydává průvodce pivovary, nechybí ani pivní recepty

Plzeň - Plzeňský kraj dnes představil průvodce po všech malých i velkých pivovarech. Publikace „Pivní stezky“ reaguje na požadavky turistů, kteří v ní najdou hned sedm pivních tras. Současně vychází i „Mapa pivovarů a turistických cílů Plzeňského kraje“. Kraj v rámci projektu Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií chystá i další materiály na podporu cestovního ruchu.

Sérii propagačních materiálů, map, brožur i multimediálních produktů na DVD za zhruba 11 milionů korun vydává Plzeňský kraj s přispěním dotací od Evropské unie. Hejtmanství na veletrzích cestovního ruchu i v informačních centrech propaguje například pivní stezky a pivovary, Chodsko, Šumavu či netradiční místa pro svatební obřady v česko-bavorském příhraničí, řekl dnes novinářům krajský radní Václav Koubík.

Více než desetimilionový projekt Do Plzeňského kraje za přírodou, tradicemi a gastronomií podpořil Regionální operační program. Začal loni v říjnu a potrvá do června 2013. Ve třech tematických sekcích v něm vyjdou v tisícových nákladech materiály v několika jazykových mutacích. „V první etapě právě vyšla brožura Pivní stezky a Mapa pivovarů a turistických cílů Plzeňského kraje,“ řekla vedoucí krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Alena Svobodová. Pivní turistika je totiž podle průzkumů jedním z hlavních důvodů, proč se lidé do kraje vydávají. Brožurka přináší informaci o více než desítce pivovarů a minipivovarů v kraji, včetně receptů několika regionálních potravin, k jejichž přípravě se pivo používá nebo které se s pivem podávají.

Připravují se materiály propagující folklor a turistiku na Chodsku, které má jedinečné postavení mezi národopisnými oblastmi v Česku. Především na přírodní bohatství Šumavy se zaměří další okruh propagace. Kromě toho kraj vydává ve spolupráci s bavorskými partnery materiály propagující pěší turistiku v příhraničí.

Inspiraci v brožurách mohou hledat i svatebčané

Na jaře by měla vyjít i publikace o netradičních místech svateb na tomto území. „Oslovili jsme mladé páry, které nám mohly zaslat svoje svatební fotografie ze zajímavých netradičních míst,“ řekla Svobodová. Brožura podle ní reaguje na fakt, že stále více snoubenců nevolí pro uzavření sňatku tradiční obřadní síně, ale hledají neobvyklé prostředí. 

Brožura nabídne sice také hrady, zámky, oblíbené parky či muzea, kde se sňatky uzavírají, nechce ale zapomenout ani na adrenalinovější svatby pod vodou či ve vzduchu. Německý partner projektu dodá zase informace o tradičních krojovaných bavorských svatbách. Informace doplní také nabídka možnosti ubytování a občerstvení v blízkosti svatebních míst, nápady z tradiční svatební i regionální kuchyně a se svatbou spojené zvyky.