Se spadlými stromy bojovali železničáři čtyři dny

Železný Brod – Spadlý strom a motorový osobní vlak, který do něj v neděli odpoledne narazil, přerušily dopravu na trati z Železného Brodu do Tanvaldu na čtyři dny. Doprava byla obnovena až dnes odpoledne po páté hodině. Původně měla výluka trvat několik hodin, podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského ale vše zkomplikovaly další stromy, které hrozily pádem na koleje.

Správa železniční dopravní cesty nechtěla trať do Tanvaldu otevřít, dokud neodřezala všechny podmáčené stromy, které se mohly zhroutit na koleje. Podařilo se jim to až dnes. „Celý úsek ještě znovu projela fréza, aby uklidila sníh z kolejí, a znovu tam naše kontrolní vozidlo projede v pátek před prvním vlakem,“ upozornil mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Vše začalo pádem stromu u Velkých Hamrů v neděli odpoledne. Narazil do něj projíždějící osobní vlak, který vykolejil. Při nehodě sice nikdo neutrpěl zranění, trať však zůstala uzavřena. V náročném terénu měli železničáři problém už jenom se dostat k vlaku, vyprostili ho až druhý den. Hrozba opakování mimořádné události potom přiměla železničáře k vykácení dalších stromů.

Po dobu výluky cestující vozily náhradní autobusové spoje. Začátkem týdne byly kvůli spadlým stromům problémy i na trati ze Smržovky do Josefova dolu.