Pardubičtí vozíčkáři nemají kvůli chybě v dopravním značení kde parkovat

Pardubice - Vozíčkáři z Pardubic si stěžují na parkování. Stává se jim, že na místech pro handicapované stojí s auty ti, kteří žádné postižení nemají. Kvůli chybě v dopravním značení jim ale nic nehrozí - jednotlivá místa totiž nejsou označena vodorovně.

V pardubickém domě pro handicapované bydlí víc než padesát lidí. Dům je bezbariérový, vedle něj magistrát města vyhradil parkoviště pro jeho obyvatele a umístil tam dopravní značku. To ale nestačí, podle zákona je parkoviště chybně označené. Toho využívají někteří řidiči z okolí, zatímco samotní vozíčkáři nemají kde parkovat. „Když tady nemůžu zaparkovat, jezdím pořád dokola těmi uličkami a hledám místo,“ stěžuje si jeden z obyvatel domu Tomáš Kvoch.

Magistrát města chybu uznává, ale pardubičtí vozíčkáři se svých práv domáhají marně. Parkovací místo pro tělesně postižené musí být vyznačené jak svislou, tak vodorovnou dopravní značkou. „Je to poněkud zvláštní definice zákona, ale bohužel je to tak,“ připouští vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Právě kvůli chybějícímu vodorovnému značení ani nemohou strážníci pokutovat řidiče, kteří na tomto parkovišti parkují neoprávněně. „Pokud není splněna zákonná podmínka, nemůže strážník uložit ani blokovou pokutu,“ potvrzuje Pavel Čejka z městské policie.

Pardubický odbor dopravy slíbil, že chybu napraví. Už příští týden nechá vodorovné značení na parkoviště umístit.