Letošní Tříkrálová sbírka překonala na západě Čech rekord

Plzeň – Tradiční Tříkrálová sbírka letos na západě Čech vynesla nejvíc peněz v historii. V rámci Plzeňské diecéze, která zahrnuje větší část Plzeňského a Karlovarského kraje, koledníci vybrali skoro 3,25 milionu, což už je asi o 70 tisíc víc, než loni. Navíc ještě nejsou sečteny všechny pokladničky: „Zbývá ještě sečíst posledních několik pokladniček, ale už nyní je jasné, že se vybere více korun oproti loňskému roku. Současně jde o nejvyšší částku, která byla vybrána v Plzeňské diecézi v celé historii Tříkrálové sbírky,“ uvedl mluvčí Diecézní charity Miroslav Anton.

Vybrané peníze skončí převážně v lokálních projektech charit, které sbírky organizovali. Podpoří např. provoz a činnost domovů pro matky s dětmi, stacionářů pro tělesně či duševně postižené lidi, terapeutických dílen, volnočasových aktivit mládeže ze sociálně slabších vrstev, chráněného bydlení, pomoc seniorům, lidem v nouzi a podobně. Část vybraných peněz půjde také na humanitární projekty diecézní charity. 

Například v Plzni se letos koledníkům podařilo získat v porovnání s loňskem o 83 tisíc korun více. Ve zhruba osmi desítkách zapečetěných kasiček skončilo 411 718 korun, naopak v Karlových Varech se letos vybralo zhruba o 33 tisíc korun méně než loni, a to 114 016 korun. K nejúspěšnějším koledníkům patří tradičně klatovská oblastní charita, kde letos koledníci vybrali skoro 465 tisíc.