V Hřensku se dnes konají volby, tentokrát snad bez problémů

Hřensko - Lidé v Hřensku na Děčínsku dnes půjdou k obecním volbám. Minulé, které se konaly předloni, v říjnu zrušil ústecký krajský soud. Důvodem bylo to, že se do obce krátce před nimi nastěhovali noví lidé. Nyní může v Hřensku odevzdat hlasovací lístek celkem 179 voličů.

Před dnešními volbami se do obce žádní noví obyvatelé nepřihlásili. Voliče, kteří žijí v obci jen papírově, úřad oslovil dopisem, ve kterém je informoval, že je ze seznamů vyškrtává. Z 26 vyřazených lidí se proti tomu ozval pouze jeden.

O hlasy se budou stejně jako v roce 2010 ucházet sdružení Strana za trvalou prosperitu obce a našich soutěsek současného starosty Josefa Černého. Do voleb se přihlásily i Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná místostarosty a bývalého starosty Jana Havla a kandidátku postavila i ODS, která minulé volby napadla u soudu. Nově se do klání o sedm křesel v zastupitelstvu pouští Sdružení nezávislých kandidátů Naše Hřensko - Rodáci. Obyvatelé dnes mohou do uren házet lístky až do deseti hodin večer.

Současný starosta Jan Černý se rozhodl již nekandidovat na post starosty. Proto přenechá místo jiným. „Jsem jako starý auťák. Jede, ale už netáhne,“ řekl dnes večer Černý.

Zrušené volby z předminulého roku stály obec mnohé. Přestala platit rozhodnutí zastupitelstva, která udělalo od minulých voleb a obyvatelům byla odepřena i patnáctimilionová dotace na podporu cestovního ruchu, neměl o ni totiž kdo formálně požádat.