Školy s menším počtem žáků se obávají o svou existenci

Moravskoslezsko – Malé obce v Moravskoslezském kraji mají obavy, že kvůli chystané reformě školství budou muset zavírat základní školy a navíc za ně vracet dotace z evropských projektů. Ministerstvo chce totiž těm s malým počtem žáků v příštím roce snížit přísun peněz. Podle hejtmanství jsou ohroženy desítky škol v kraji.

Malá škola v Heřmanicích u Oder vloni pořídila nové počítače a další pomůcky za téměř 400 tisíc korun, které získala z evropské dotace. Zavázala se, že nakoupené věci bude používat nejméně pět let. Pokud by škola zanikla, musela by obec jako její zřizovatel dotaci vrátit. Hrozba zániku školy přitom není nereálná. Škola a radnice se obávají nového systému financování regionálních škol.

Ministerstvo plánuje zvýšit limity pro počty žáků ve třídách. Pokud je škola nedodrží, musí na platy učitelů přispívat také obec ze svého rozpočtu. Heřmanice tak k běžné dotaci na provoz připlácejí 170 tisíc korun. Dohromady je tak škola stojí přes půl milionu ročně. „Kdyby to mělo být víc než těch 600 tisíc, tak bychom to nejspíš nebyli schopni finančně utáhnout,“ uvedla starostka Heřmanic u Oder Irena Šímová (KDU-ČSL).

Reportáž Olgy Málkové a Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Heřmanickou školu navštěvuje celkem 15 dětí. Nesplňuje tak ani limit pro minimální počet žáků v jedné třídě. Škola má už čtyři roky udělenou výjimku. V kraji se to týká celkem šedesáti škol. Ohroženy se ale cítí i ty školy, které výjimku nemají. V Jeseníku nad Odrou nakoupila škola z evropských dotací vybavení za více než půl milionu korun. I tamní radnici proto záleží na tom, aby dále fungovala. „Ve chvíli, kdy by to opravdu ohrozilo školství v naší obci, tak si dokážu představit, že podáme žalobu na stát,“ sdělil starosta Jeseníku Tomáš Machýček (Venkov 2010).

Podle ministerstva školství je reforma financování regionálních škol zatím ve fázi příprav. Ke konkrétním obavám škol se proto zatím vyjadřovat nechce. Podle hejtmanství je školskou reformou ohroženo 150 základních škol v kraji. Větší problémy mohou čekat obce, ve kterých fungují školy sice se všemi ročníky, ale malým počtem žáků v jednotlivých třídách. Reformu regionálního školství chce ministerstvo spustit od počátku ledna příštího roku. Už teď se však proti ní bouří jak starostové, tak i Svaz měst a obcí.