Fasáda církevního gymnázia je nebezpečná, pomůže i Kalousek

Plzeň - Fasáda budovy Církevního gymnázia v Plzni, architektonické dominanty Mikulášského náměstí, je v dezolátním stavu. Vážnost situace podtrhuje fakt, že padající omítka ohrožuje každodenní přívaly studentů, ale i ostatní kolemjdoucí. Zřizovatel gymnázia, plzeňské biskupství, nedisponuje financemi na opravu, biskup František Radkovský proto požádal o pomoc už i ministerstvo financí. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) přislíbil na rekonstrukci fasády státní dotaci 10 milionů korun.

Budova gymnázia pochází z roku 1897, a od té doby se na fasádu nesáhlo. „Zlomovým bodem byla událost v roce 2008, kdy se část omítky odtrhla a zranila kolemjdoucího chodce,“ přiblížil zástupce ředitele gymnázia Petr Halajčuk. Od té doby je průčelí gymnázia zasíťované, aby nedošlo k dalšímu neštěstí. Každý den projde do školy a směrem opačným přes pět stovek studentů.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Majitelem historické budovy je město Plzeň, do užívání ji však dostal na sto let provozovatel školy - plzeňské biskupství. Podle slov ředitele gymnázia Daniela Petříčka biskup František Radkovský doslova vyžebral sedm a půl milionu v sousedním Německu. Ovšem částka vystačila jen na opravu nejhorší boční stěny v Houškově ulici. Biskup František Radkovský proto požádal o pomoc i ministra financí. „18 až 20 milionů bude potřeba na zbytek, a to nepočítáme fasádu do dvora,“ posteskl si biskup Radovský. „Myslím, že státní rozpočet to zvládne. Samozřejmě, že to nemůže zaplatit, ale může alespoň trochu přispět,“ zareagoval na žádost plzeňského církevního úřadu ministr Kalousek.

V katastrofálním stavu se ale nachází i fasáda gymnázia ve vnitrobloku, kde se s opravou zatím vůbec nepočítá. I tady ale nestabilní omítka ohrožuje studenty, vedení školy proto přikročilo kvůli bezpečí alespoň k nejnutnějšímu zákroku. Čtyři týdny šplhali po stěnách horolezci, oklepali 5 tun materiálu a zbytek zakonzervovali. Ani to ale úplně nestačilo, kusy omítky padají třeba z části budovy, v níž je tělocvična, do míst dvora ve vnitrobloku. „A to přestává legrace,“ neskrývá své obavy ředitel Petříček.