Předškoláci z Dubé se museli přestěhovat na základku

Dubá - Sedmdesát předškoláků z Dubé na Českolipsku se do své školky jen tak nevrátí. Museli ji opustit kvůli sedminásobnému překročení povoleného množství azbestu. Lednové výsledky už byly v normě. Přesto hygienici nařídili další měření. Rodiče mezitím chtějí vědět, kde se azbest ve školce vzal, a zpochybňují nedávný průzkum, který ho ve zdech nenašel.

Děti ze zavřené mateřinky teď chodí do základní školy. Situace má k ideálu daleko, děti tu ale zůstanou dál. Hygienici chtějí mít jistotu, že vyčištění mateřinky od azbestu opravu zabralo. „Budeme požadovat ještě opakované měření za takzvaných simulovaných podmínek, kdy se vytváří umělé napodobení provozu,“ upřesnila Milena Frühaufová z Krajské hygienické stanice Liberec.  

Rodiče navíc chtějí nový stavebně technický průzkum budovy. Nedávná kontrola azbest v konstrukci školky nenašla. Předchozí dvě zprávy ale o přítomnosti azbestových desek hovoří. „V materiálovém popisu budovy je jasně uvedeno, že může být postavena z azbestocementových desek,“ tvrdí Anna Klivanová, matka jednoho z dětí dubské školky.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Starostka Zdeňka Šepsová nevidí pro nový průzkum důvod. Sedmkrát víc azbestu, než povoluje limit, prý do školky přinesl vítr otevřeným oknem. Trvá tedy na tom, že školka z azbestových desek není. „Nikdo z autorizovaných inženýrů by si v této situaci nedovolil nám dát zprávu, o které by nebyl přesvědčen,“ myslí si starostka.  

Rodiče se rozhodují, jestli nový průzkum celé konstrukce zaplatí ze svého. Chtějí ale počkat na výsledky měření, které budou v únoru. Hygienici nevylučují, že budou děti z místní mateřinky dlouhodobě sledovat kvůli případným zdravotním komplikacím. Nikdo totiž neví, jakým koncentracím azbestu a jak dlouho byly vystavené.