Rekonstrukce nádraží ve Dvoře Králové vyvolává rozpory

Dvůr Králové nad Labem – Radnice ve Dvoře Králové chystá rekonstrukci autobusového nádraží, která má stát 35 milionů korun. Peníze by měla z větší části zaplatit Evropská unie. Místním ale vadí, že město nevypsalo architektonickou soutěž a všechno staví na staré studii, která už jednou při žádosti o dotaci neobstála.

Cestující mrznou pod plechovými přístřešky, autobusy kličkují mezi dírami. Recept zdejší radnice ale některé místní lidi rozzlobil. Podle místního podnikatele Nasika Kiriakovského je postup schvalován nekoncepčně a v rozporu s územním plánem, navíc bez architektonické soutěže.

Nejvhodnější řešení město ani nehledalo. Oprášilo několik let starou studii jednoho z dopravců. Kvůli žádosti o dotace prý radnici tlačí čas. „Pospíchat není určitě třeba, protože výzva bude vyhlášena od 30. března do 31. května, takže město si projekt může v klidu připravit,“ nechala se slyšet tisková mluvčí Regionální rady Severovýchod Eva Jouklová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Se stávající studií navíc už jednou dopravce o evropské peníze neúspěšně žádal. Starostka Dvora Králové Edita Vaňková (ČSSD) říká, že projekt, který předloží město jako veřejný subjekt, má mnohem větší možnost úspěchu. Eva Jouklová ubezpečuje, že žádný oprávněný žadatel určitě nemá žádné výhody.

Nové nádraží přitom mohli mít ve Dvoře Králové už před šesti lety. Zaplatit ho tehdy chtěl jeden obchodní řetězec. „Město by to nestálo ani korunu, naopak by získalo zhruba sedm a půl milionu korun,“ dodal bývalý starosta Dvora Králové Jiří Rajn. Město se podle starostky do stavby pustí, jen když získá dotaci. Pokud neuspěje, lidé se nového nádraží jen tak nedočkají.