Obrovský zájem: Kraj zastavil dotace na ekologické kotle už dnes

Ostrava – Zájem o dotace na ekologické kotle je v Ostravě tak obrovský, že kraj musel zastavit příjem žádostí hned první den. Lidé stáli ve frontě před krajským úřadem už od včerejšího večera. Kraj nabízí dotaci na výměnu starého kotle na tuhá paliva za nízkoemisní kotle šetrnější k životnímu prostředí. Na pilotní program ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje je zatím vyčleněno 20 milionů korun – peníze tak vystačí na výměnu asi 330 kotlů, přičemž každý žadatel může dostat maximálně 60 tisíc korun.

Jenomže už v 10:30 bylo přijato 562 žádostí a kraj je musel přestat přijímat. Mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková přiznala, že tak obrovský zájem úřad překvapil. Kraj podle ní bude hledat další možnosti, jak v programu pokračovat. „Zájem o dotace na výměnu je velký. Opravdu jsme nevěděli, jakým způsobem to bude probíhat, a už od úterý od večera někteří lidé stáli a čekali, až se ráno otevře úřad,“ uvedla Vlčková. Okolo 09:00 stála na úřadu fronta zhruba 150 lidí a další stále přicházeli. "

Vývoj topení v domácnostech
Zdroj: ČT24

Z loňského Sčítání lidu, domů a bytů vyplývá, že je v regionu více než 55 tisíc bytů, v nichž se topí uhlím, koksem, briketami či dřevem, a mohly by v nich tudíž být klasické prohořívací kotle, na něž se dotace vztahuje. Dotovaný kotel musí žadatel provozovat alespoň 15 let, kdy musí také umožnit kontrolu topeniště. Na koupi a instalaci nového kotle a likvidaci starého zařízení bude mít čas devět měsíců. Peníze pak budou vypláceny zpětně.   

Moravskoslezský kraj má nejhorší kvalitu ovzduší v zemi. Právě lokální topeniště se kromě průmyslových podniků a dopravy na kvalitě ovzduší výrazným způsobem podílejí. Při používání ekologických kotlů by tak ročně mohlo do ovzduší z jednoho rodinného domku uniknout až o 100 kilogramů prachu méně. V případě, že bude vyměněno přes 330 kotlů, je to asi o 33 tun prachu méně. Kraj navíc lidem slibuje, že díky vyšší účinnosti kotlů zaplatí za vytápění asi o třetinu méně.

Stát se snaží podporovat ekologické topení už 40 let. V šesti etapách už rozdal stovky milionů korun.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)