Na Rakovnicku se bojí rušení základních škol

Rakovník - Starostové a ředitelé na Rakovnicku se bojí likvidace základních škol pokud projde reforma ministra školství Josefa Dobeše, která mění i systém financování regionálního školství. Starostové dnes na pracovním jednání v Novém Strašecí přijali Rakovnickou výzvu proti reformě a začali sepisovat petici.

Podle ministerstva školství je 24 dětí optimální počet žáků v jedné třídě. Která škola bude mít dětí méně, dostane od státu také méně peněz.

„Změna systému financování je nutná s ohledem na klesající demografickou křivku v České republice a efektivnější využívání prostředků státního rozpočtu,“ uvedl náměstek ministra školství Ladislav Němec. Podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) ministr zlikviduje tímto svým rozhodnutím 156 základních škol jen ve Středočeském kraji.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Například v Čisté na Rakovnicku je ve třídách v průměru jen 15 žáků, škola proto příští rok dostane o 2 miliony korun méně. Pokud si bude chtít obec školu udržet, tento rozdíl bude muset doplatit.

„To si myslím, že v současné době a při rozpočtu obce Čistá, který je zhruba 14 milionů, bychom nebyli schopni ufinancovat,“ uvedla starostka Blanka Čebišová (nez.).

„Děti, které by k nám chtěly chodit a my už ten druhý stupeň nebudeme mít, tak by musely teda dojíždět, pro nás to znamená 20 kilometrů do nejbližší školy, která je v Rakovníku,“ doplnila ředitelka ZŠ Čistá Božena Vopatová.

Školy ve větších městech většinou nemají tak velkou kapacitu, aby mohly přijmout všechny děti z celého okresu. Ministerstvo uklidňuje, že žádné plošné rušení škol nehrozí, reforma bude citlivá. Podle Němce budou existovat určitá přechodná a podpůrná opatření pro školy, které v systému mají svoje opodstatnění.

Ředitelé poukazují i na další problém. Řada škol investovala miliony korun do oprav, zateplení budovy nebo do vybavení tříd. Například v Čisté nakoupili z peněz EU interaktivní tabule, teď se bojí, že pokud se nepodaří školu udržet, budou muset téměř 700 tisíc korun vracet.

Ačkoliv ministerstvo tvrdí, že návrh je stále jen pracovní verzí a bude se ještě měnit, starostové už raději začali s petiční akcí.