Chtěli armádní majetek, teď ho nechávají chátrat

Hradec Králové - Nejdřív o něj usilovali, teď si s ním nevědí rady. Řeč je o vojenském majetku, který armáda převedla městům a obcím. Třeba Hradec Králové získal nemovitosti za skoro miliardu korun. Většina je ale prázdná a postupně chátrá. Využití pro tak rozsáhlé areály se hledá jen velmi těžko.

Z bývalých Vrbenského kasáren v centru města opadává omítka, okna jsou vytlučená, římsy zarůstají. Co s nimi, radnice neví. „Nemáme představu, co bychom s tímto majetkem dělali,“ přiznává náměstek primátora pro správu majetku Martin Soukup. Původně zde měla být služebna městské policie, později se uvažovalo o prodeji, poté o zřízení technologického centra. „Tuto myšlenku nakonec zastupitelé zamítli,“ řekla mluvčí města Magdaléna Vlčková.

Z převodu kasáren na město tak zatím profitovala jen firma A-Sangeo, která ho v roce 2008 zprostředkovala. „Město za převod, na který si najalo prostředníka, zaplatilo zhruba 14 milionů korun,“ uvedla Vlčková. A nevyužitý majetek se dál prodražuje. „Jen náklady spojené s topením a odpady jsou zhruba na úrovni 200 tisíc korun ročně,“ potvrdil Soukup.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

A podobných objektů je tady víc. Třeba bývalé vojenské letiště získalo město od armády už před devíti lety. Rozsáhlý areál je ale z větší části nevyužitý. Z problémů se ale v Hradci nepoučili a už si brousí zuby na další kasárna. Co si s nimi ale počnou, zatím zdejší politici samozřejmě netuší.