V Liberci se stále špatně dýchá, na Moravě se situace zlepšila

Liberec - V Liberci a v České Lípě se dnes ráno lidem opět špatně dýchalo. V obou městech jsou překročeny limity polétavého prachu, meteorologové navíc kvalitu ovzduší v Liberci hodnotí jako špatnou. Prach je ve vzduchu také v Jablonci nad Nisou. Moravskoslezský kraj je na tom o něco lépe. Na řadě míst už jsou hodnoty pod dvojnásobkem mezní hranice. V oblasti Ostravsko-Karvinska a Třinecka však stále platí vyhlášený signál regulace. Firmy se tu musí řídit svými regulačními řády a dodržovat opatření, která mají přispět ke zlepšení ovzduší. Nejhorší situace zůstává v Třinci na Frýdecko-Místecku. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve středu odpoledne se v Liberci ovzduší pročistilo, v noci a nad ránem se ale situace opět zhoršila. V sedm hodin ráno stanice naměřila 107 mikrogramů prachu na krychlový metr. Překročen je stále i čtyřiadvacetihodinový limit. V České Lípě množství prachu ve vzduchu postupně narůstalo od středečního podvečera. Dnes jej stanice naměřila 95 mikrogramů, ve středu odpoledne to bylo zhruba o třetinu méně. V Jablonci bylo na 80 mikrogramů prachu v ovzduší. V Libereckém kraji na dnešek meteorologové předpovídají jasno, silný mráz a převážně mírně nepříznivé rozptylové podmínky.

Z Moravskoslezského kraje je na tom nejlépe Karviná. Signál regulace byl v Karviné odvolán dnes ráno, ale vztahuje se pouze na firmy s místním regulačním řádem, pro oblast Ostravsko-Karvinska je signál dále platný. V Třinci hodnoty klesly pod čtyřnásobek limitu, ještě v předchozích dnech byly i více než pětinásobné. Přes mírné zlepšení meteorologové s ohledem na počasí žádné výraznější změny neočekávají a hodnoty polétavého prachu stále zůstanou nadlimitní.

V Olomouckém kraji je stále znečištěné ovzduší, oproti předchozím dnům se ale situace mírně zlepšila. Přesto meteorologové hlásí nadlimitní koncentrace polétavého prachu ze všech sledovaných lokalit. Nejvíce nečistot je v Prostějově. Špatná imisní situace v Olomouckém kraji přetrvává od pondělí, kdy hejtmanství vydalo upozornění na smogovou situaci. Podle jeho pracovníků lze zvýšenou koncentraci polétavého prachu očekávat rovněž v oblasti měst Hranice, Lipník nad Bečvou, Zábřeh, Mohelnice, Uničov, Litovel, Šternberk a Šumperk.