Bývalý starosta provozoval na Slovácku černou skládku

Uherské Hradiště - Policie obvinila bývalého starostu obce Mistřice na Slovácku Martina Ondrouška kvůli provozování černé skládky. Jednačtyřicetiletý muž prý označil místo za částí obce Javorovec za legální skládku, nechal tam navážet odpad a navíc to i v rámci svého podnikání nabízel zákazníkům. Policie jej obvinila z neoprávněného nakládání s odpady, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až deset let vězení.

„Je to v policejním šetření, nechci se k tomu blíže vyjadřovat,“ řekl bývalý starosta, jenž je stále zastupitelem Mistřic.

Policie se začala případem zabývat už v listopadu 2010 na základě anonymního oznámení. Podle kriminalistů se podařilo prokázat, že v letech 2008 až 2010 bylo na danou plochu vyvezeno minimálně 1 500 tun odpadů, především stavební suti a zeminy. Černá skládka leží na pozemcích obce označených v katastru jako lesní a na privátní zemědělské půdě.

Ondroušek, který je stále zastupitelem obce, podle policie dával příkazy a pokyny k ukládání odpadů na nelegální skládku, ale také v rámci svého podnikání nabízel zákazníkům odvoz a zpracování odpadu za nižší ceny. Odpad pak údajně vozil právě na zmíněnou skládku, což prý navíc umožnil i dalším dvěma firmám. Podle kriminalistů tak dohromady ušetřili více než půl milionu korun.

Nelegální skládka v Mistřicích
Zdroj: ČT24

Podle policistů není jisté, co vše bylo na skládku navezeno. „Průplachy vod tak mohly zapříčinit ohrožení či poškození životního prostředí,“ uvedl kriminalista Patrik Gabrhel.

Podle starosty Vladimíra Sedláčka vznikla skládka v Javorovci již v 80. letech 20. století kvůli uložení suti ze spadlé budovy tehdejšího národního podniku Mesit v Uherském Hradišti. „Poté byla uzavřena, ale přesto se tam z okolí pořád něco naváželo. Chceme tuto starou ekologickou zátěž odstranit. Máme zpracovaný projekt, stálo by to 1,5 milionu korun, což ale není v možnostech obce,“ řekl Sedláček.

K roli svého předchůdce a k případnému vymáhání škody ze strany obce se nechtěl příliš vyjadřovat. „O tom, jak budeme dál postupovat, rozhodne zastupitelstvo,“ doplnil starosta Mistřic. Podle něj hloubkové rozbory vody i zeminy neprokázaly zvýšené koncentrace nebezpečných látek. „Pokud to dopadne dobře, skládku bychom mohli zavést úrodnou půdou a na obecní pozemky vysadit stromy,“ uzavřel Sedláček.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)