Největší mrazy letošní zimy - na Prachaticku až minus 38 stupňů

Praha - Mrazivé počasí dál svírá Česko, k jeho obětem dnes přibyli další čtyři lidé. Meteorologové v noci naměřili rekordně nízké teploty - na Kvildě i pod minus 38 stupňů. To způsobilo problémy hlavně na železnici. Omezená doprava byla na trati mezi Prahou a Českou Třebovou a komplikace hlásili i z dalších krajů. Stále zhoršená kvalita ovzduší související se současným počasím přetrvává dále především v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Mráz přináší i kuriózní situace. Na Benešovsku vyjela záchranka k chlapci, kterému přimrzl jazyk k zábradlí.

Na stanici Jezerní slati u Kvildy na Prachaticku dnes ráno meteorologové naměřili až minus 38,1 stupně Celsia, letos nejnižší teplotu vůbec. Absolutní rekord z roku 1929, kdy bylo u Českých Budějovic minus 42,2 stupně Celsia, odolal. Rekordy však dnes padly na 105 ze 155 měřicích stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Velký mráz byl tradičně i na Jizerce v Jizerských horách, kde hodnota klesla na 36,5 stupně pod bod mrazu. „Jen zcela ojediněle se teplota vzduchu pohybovala mezi -13 až -16 stupni, například v Bělotíně, Bílé, v Brodě nad Dyjí,“ uvedl mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. V Praze na Karlově bylo minus 14,8, na letišti v Ruzyni minus 18,3. „Mrazivé počasí bude pokračovat i v příštích dnech, nepatrné oteplení zřejmě nastane ve druhé polovině příštího týdne a nad nulu by se teplota mohla dostat po polovině února,“ dodal Dvořák.

Největší mráz v hradeckém kraji byl dnes ráno v Adršpachu na Náchodsku, kde rtuť teploměru klesla pod minus 30 stupňů Celsia. Adršpach patří tradičně k nejchladnějším místům v regionu a v těchto dnech i v celé ČR. Velmi silný mráz byl dnes například i ve Vrchlabí a v Trutnově, kde se teploty pohybovaly kolem minus 25 stupňů.

Dnešní nejnižší naměřené teploty:

  • Jezerní slati u Kvildy na Prachaticku -38,1°C
  • Jizerka -36,5°C
  • Horská Kvilda -33,3°C
  • Hliniště na Prachaticku -30,2°C
  • Adršpach -31,5°C
  • Světlá Hora na Bruntálsku -29,6°C
  • Volary -29,1°C
  • Doubrava u Aše, Jeseník, Šumperk -26,5°C
  • Frenštát pod Radhoštěm -26,1°C
  • Třinec -24,7°C
  • Bystřec -22,1°C

Co se týká sněhové pokrývky, Jeseníky například hlásí od 100 do 200 cm, kvůli mrazům však na sjezdovky nepřichází mnoho lidí. Horská služba delší pohyb venku ani nedoporučuje.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Mráz opět potrápil i železnice

Dopravu na železnici znovu komplikují problémy způsobené mrazem. Jen po jedné koleji se jezdilo v jednom z úseků hlavního tahu z Prahy do České Třebové, konkrétně mezi Chocní a Zámrskem, kudy projíždí řada dálkových spojů. V tomto případě byla na vině závada na výhybce, na řadě dalších míst šlo o poruchu vozidla. Oprava prasklých kolejí zastavila provoz na hlavní železniční trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, nedaleko zastávky v Čeperce. Vlaky se na opravené trati znovu rozjely až po poledni.

Po jedné ze dvou kolejí se kvůli závadě jezdilo také na trati mezi Řevnicemi a Karlštejnem u Prahy. Na trati mezi Suchdolem nad Odrou a Fulnekem v Moravskoslezském kraji se porouchal vlak, osobní vlaky tam nahradila autobusová doprava. Porucha zkomplikovala provoz i na trati z Tábora do Českých Budějovic v Jihočeském kraji, mezi Týništěm nad Orlicí a Letohradem v Královéhradeckém kraji, mezi Tachovem a Planou u Mariánských Lázní v Plzeňském kraji a mezi Toužimí a Žluticemi v Karlovarském kraji, kde šlo jako na několika jiných místech rovněž o poruchu motorového vozu. Mluvčí Českých drah Radek Joklík uvedl, že to nejsou zásadní komplikace v dopravě. Výrazný problém nepředstavovala podle něj ani stržená trolej na trati v Praze-Malešicích, což s počasím nesouviselo. Aktuální informace o provozu na železnicích naleznete zde.

Během dvou dní zemřelo už devět lidí, dnešek přinesl oběti čtyři

Extrémně chladné počasí si vyžádalo život dalších čtyř lidí. V Prusinovicích na Kroměřížsku umrzl na dvoře svého domu devětapadesátiletý muž. Pravděpodobně upadl a nepodařilo se mu znovu vstát. V Novém Jičíně ve čtvrtek večer zahynula čtyřicetiletá bezdomovkyně ze Slovenska, když přístřešek, ve kterém byla ukrytá před mrazem, začal hořet. V Plzni v noci umrzl bezdomovec v opuštěném bývalém domě kultury. Mrtvého bezdomovce dnes ráno našli také ostravští strážníci. Právě lidi bez domova chlad ohrožuje nejvíce. Řada měst se jim snaží pomoci, například Praha pro ně postaví druhý vyhřívaný stan a na dnešním zasedání krizového štábu bude jednat o stavbě třetího. 

Včera zemřelo pět lidí:

Kvůli silnému mrazu v noci umrzl v Praze na Barrandově muž, zřejmě bezdomovec. Našli jej v improvizovaném přístřešku v ulici K Barrandovu. V Praze 4 se zase muž asi pod vlivem alkoholu svlékl, lehl si na lavičku v parku Na Hřebenech a umrzl. V tomto případě nešlo o bezdomovce, muž chtěl asi spáchat sebevraždu. Na sídlišti v Kamýku umrzl muž v obytné avii, v níž podle příbuzných občas přespával. V Ostravě zemřel bezdomovec, který byl do nemocnice přivezen silně podchlazený. V Hodkovicích nad Mohelkou zase našli mrtvého bezdomovce v závěji.

Scéna jako vystřižená ze Svěrákova filmu Obecná škola se odehrála dnes odpoledne na Benešovsku. Záchranáři z Votic vyjížděli k třináctiletému chlapci, kterému přimrzl jazyk k zábradlí a po odtržení krvácel. Záchranáři chlapci jazyk ošetřili a transportovali jej na kontrolu do benešovské nemocnice.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji se dále zhoršuje

V Moravskoslezském kraji se během noci opět výrazným způsobem zhoršily rozptylové podmínky. Průměrný denní limit pro polétavý prach vzrostl na všech měřicích stanicích, s výjimkou Třince na Frýdecko-Místecku. I tam však bylo přes pokles naměřeno 165 mikrogramů na metr krychlový. Limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách ČHMÚ.

Právě v Třinci byla v uplynulých dnech situace nejhorší, dnes ráno však byly nejvyšší hodnoty naměřeny na stanici ve Věřňovicích na Karvinsku, kde je denní limit pro prach překročen téměř pětinásobně - 245 mikrogramů na metr krychlový. Podobné je to například i v Bohumíně na Karvinsku. Ještě ve čtvrtek ukazovala řada stanic hodnoty pod dvojnásobkem mezní hranice, nyní naopak všechny minimálně dvojnásobně tento limit překračují.

Smog vytvořil opar, který zhoršuje viditelnost
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Výrazné změny meteorologové neočekávají, podle nich by naopak místy mohl být denní limit stále i pětinásobně překročen. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi i celé Evropě. Rozptylové podmínky bývají nejhorší na podzim a hlavně v zimě. Vdechování zvýšeného množství znečišťujících látek nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často ho zhorší, především u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob.

Zhoršená kvalita ovzduší je dnes i v Olomouckém kraji. Meteorologové hlásí ze všech sledovaných lokalit nadlimitní čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Tento stav trvá již od pondělí, kdy upozornění na smogovou situaci vydalo olomoucké hejtmanství.