Branických ledů se letos zúčastnilo 153 otužilců

Praha – Tradiční otužilecké soutěže Branické ledy se letos zúčastnilo 153 plavů. Řeka byla relativně teplá, závodníci totiž plavali ve vodě o teplotě 1,9 °C, přitom v Braníku byla teplota vzduchu minus 14 stupňů. Nejdelší tisícimetrovou trať jako první zdolal Petr Tomášek z I. plaveckého klubu otužilců (I.PKO) Praha a v patách mu byla Iveta Nováková z Pardubic. O něco kratší 750metrovou trať jako první zdolala Eliška Novotná, která na stejné trati zvítězila i loni 26. prosince na Memoriálu Alfreda Nikodéma.

Branické ledy jsou součástí Českého poháru v zimním plavání, kromě nejlepších českých plavců proto na startu nechyběli ani zástupci z Velké Británie, Polska, Itálie a Slovenska. Z Itálie přijel například přemožitel kanálu La Manche Thomas W. Kofler. Vůbec nejstarším účastníkem byla Božena Černá (roč. 1930). 

Letošní ročník se konal jako memoriál Ladislava Nicky – tento nestor českého otužileckého plavání se ještě loni závodu také zúčastnil, v květnu ale ve věku nedožitých 98 let zemřel. Jeho památku několik plavců uctilo již v pátek krátkým plaváním s pochodněmi ve Vltavě.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Ve Vysočanech jsou k vidění ledoví politici

V pražských Vysočanech tvoří desítka umělců z ČR a Polska sochy z ledu - z kvádrů vážících 130 kg tesají pět českých a pět světových státníků. Kromě klasických řezbářských dlát při práci používají i motorovou pilu, brusky a frézy. Výstava potrvá do té doby, dokud ledoví politici neroztají - podle předpovědi počasí by tak mohli vydržet až do půlky února. Led má ale zase výhodu v rychlosti zpracování - práci, kterou sochař zvládne vytesat do kamene za tři měsíce, totiž do ledu vytesá za tři dny.   

Třeba sochař Tomáš Bosambo si vybral ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, tesat ale bude rodový erb. „Já budu tvořit ministra financí Miroslava Kalouska. Přemýšlel jsem, jestli ho ztvárním s lahví Balantinky nebo s balíkem peněz, ale nakonec vyhrála Balantinka,“ usmívá se další sochař Tomáš Švadlenka. K vidění budou i ledový Barack Obama, Vladimir Putin nebo Václav Klaus.

Reportáž Magdaleny Rejžkové (zdroj: ČT24)