V Jablonci dostaví bulvár, spor o dům je u konce

Jablonec nad Nisou - V Jablonci nad Nisou končí po jedenácti letech spor o dům, který bránil dostavbě místního bulváru. Radnice se s majiteli dohodla na podmínkách výkupu. Městskou kasu to ale bude stát 6 milionů a ještě dům za jeden a půl milionu korun. Zúžení na frekventovaném tahu na Tanvald by tak příští rok mělo definitivně zmizet.

Frekventovaná silnice se v okolí domu číslo 9 zužuje o víc než polovinu, tedy na 10 metrů. Majitelé domu se s městem neshodli na ceně a ztroskotaly i snahy o vyvlastnění. Spor se táhne od roku 2001. Začalo se na částce 4 miliony korun, což byla odhadní cena nemovitosti, majitelé ale chtěli 12 milionů na ruku.

Město tolik dát nechtělo. Zatímco domy v okolí šly k zemi, bývalý mléčný bar, který majitelé koupili za půl milionu korun, stál dál. K dohodě došlo až po jedenácti letech. Rodina Musilových dostane 6 milionů korun na ruku a k tomu další dům. Ten stojí nedaleko bulváru a i s pozemkem má hodnotu 1,5 milionu. „Ten objekt už tam léta překáží a způsobuje dopravní problémy. V těch místech není chodník, v zimě se tam nedá projít,“ podotkl místostarosta Jablonce nad Nisou Miloš Vele.

Majitelka domu Marcela Musilová nechtěla letitý spor komentovat. „Je to od té majitelky samozřejmě špatně,“ prohlásila jedna z obyvatelek města. Objekt teď čeká demolice. Jeho obyvatelé mají tři měsíce na vystěhování. Bulvár se ale dokončí až příští rok. „Stavba proběhne v příštím roce. Máme na ni vyčleněno zhruba 6 milionů korun,“ řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. 

Bulvár 5. května měl být výkladní skříní města. Místo zbouraných domů měly vyrůst multifunkční objekty a nákupní galerie. Představy města se ale nenaplnily a bulvár je jen frekventovaným průtahem.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)