Jiřák kvůli počasí ruší farmářské trhy

Praha - Farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze na Vinohradech ruší do odvolání trhy kvůli mrazivému počasí. Trhovci by se ale na místo mohli vrátit zřejmě už příští týden. Pořadatelé doufají, že do té doby třeskuté mrazy trochu poleví. Zahájení zimního provozu tržiště Náplavka, které je naplánováno na 18. února, se podle pořadatelů zatím posouvat nebude.

„Bohužel nám počasí teď nehraje do karet,“ okomentoval zrušení středečního a sobotního trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad Jiří Sedláček ze sdružení Archetyp, které provozuje nejen farmářské trhy na Vinohradech, ale také tržiště Kubáň a Náplavka. Tržiště „Jiřák“ bylo v provozu od 21. ledna. Až nynější jej mrazivé počasí a sněhové přeháňky dočasně vyřadily z provozu.

Nebývale nízké teploty by neměly ohrozit ani blížící se Žižkovský Masopust, který se 21. února zčásti koná právě na trhu Jiřák. „Tržiště bude při oslavách Masopustu netradičně otevřeno v úterý od devíti hodin ráno do devíti hodin večer,“ dodal Sedláček. Na místě budou zabijačkové speciality a další tradiční produkty od lokálních farmářů. Chybět nebude ani živá hudba či oblíbený průvod masek.

Koncem příštího týdne by se pak Pražanům měly otevřít také sobotní trhy na Náplavce pod Rašínovým nábřežím u Palackého mostu. Pěstitelé a trhovci budou na místě prodávat zeleninu, ovoce, čerstvé maso z českých farem, uzeniny, pečivo, domácí kysané zelí, mléčné výrobky či vajíčka z domácích chovů. Součástí sortimentu farmářského trhu na Náplavce jsou i mořské ryby z Jadranu.

Na zahájení sezony tržiště Náplavka v sobotu 18. února si pak organizátoři přichystali jednu specialitu - Podskalské grundle, které se prý ještě za první republiky lovily přímo z Vltavy. Aktuální informace o konání farmářských trhů Pražané najdou zde.

Vydáno pod