Počty drogově závislých rostou, pomoc najdou i v Magdaléně

Benešov – Benešovské Centrum Magdaléna pro drogově závislé se dnes při oslavě prvního výročí existence v nových prostorách otevřelo i široké veřejnosti. Centrum spojuje pod jednou střechou prevenci, poradenství i pomoc s odvykáním. Počet uživatelů drog v Česku v posledních letech roste, jen ve Středočeském kraji se jejich počet pohybuje okolo dvou tisíc.

V roce 2009 přesahoval počet drogově závislých v České republice 37 tisíc, o rok později vzrostl o další téměř dvě tisícovky. To se projevilo i na počtu vyměněných stříkaček, jen na Benešovsku jich loni přijali bezmála 27 tisíc. „Za poslední dva roky jsme zaznamenali strmý nárůst výměny použitého injekčního materiálu, a to o více než 600 procent,“ řekla pro ČT PR manažerka Centra Magdaléna Jana Vlnasová. Centrum v Benešově pomáhá zhruba dvěma stovkám narkomanů, vedle toho nabízí i poradenství pro příbuzné a preventivní programy pro děti.

Terénní pracovníci z Magdalény se setkávají s klienty už 13 let, předávají jim čisté jehly a dezinfikovaný materiál, aby se uživatelé drog nemohli navzájem nakazit a nemoci nešířili dál mezi lidi. „Chtějí ale pomoct i třeba sehnat ubytovnu nebo získat nějaké tipy týkající se sehnání práce,“ říká terénní pracovnice Ilona Kuncová. Pracovníci centra vyrážejí do terénu každý den, na Benešovsku stihnou během týdne objet až deset měst.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)