Na Šumpersku shořela truhlářská dílna

Mostkov – Rozsáhlý požár zachvátil v časných ranních hodinách dřevovýrobnu v Mostkově u Oskavy na Šumpersku. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo až 13 jednotek. Nikdo nebyl zraněn. Hasičům se podařilo oheň asi po dvou hodinách dostat pod kontrolu. Škoda bude nakonec zřejmě nižší než původně odhadované 3 miliony.

K požáru vyjeli hasiči po páté hodině ranní. Oheň zasáhl budovu bývalého kravína, která dnes slouží jako dřevovýrobna, o rozloze zhruba 20 krát 60 metrů. „V době našeho příjezdu byla budova téměř celá v plamenech. Propadla se skoro celá střecha, naštěstí se ale díky betonovému stropu nezřítila na technologie. Škoda proto bude zřejmě nižší, než jsme původně odhadovali,“ řekl mluvčí krajských hasičů Hošák.

Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba před 8.00. Následně dohašovali menší ohniska. Vyklízeli také půdní prostory, v nichž bylo uskladněno velké množství hořlavého materiálu, například dřevo k výrobě, piliny a seno. Hasiči na místě zůstanou zřejmě ještě několik hodin.

Proč začalo hořet, se zatím neví. „Příčinu požáru zatím nebylo možné stanovit. V tuto chvíli nelze vyloučit nedbalost, cizí zavinění ani technickou závadu,“ řekl mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Majitel objektu je nyní v zoufalé situaci. Teprve nedávno se mu podařilo splatit úvěr, který si na firmu vzal, a nestihl uzavřít novou pojistku. Firma zaměstnávala asi dvacet převážně místních lidí, ti teď zřejmě alespoň na nějaký čas přijdou o práci. Na to reagoval starosta Oskavy Radomil Brada (nez.). "Snažíme se organizačně pomoci hasičům, ale zejména se obávám toho, že místní lidé nebudou mít práci. Nejméně do doby, než se objekt opraví,
pokud se tak stane. Budu se snažit spojit s majitelem a nabídnout mu pomoc," uvedl Brada.

Obec podle něj nyní stíhá jedna tragédie za druhou. Před několika lety tam vyhořela textilka, provoz ale obnovila. V obci také zápolí s tokem řeky Oskavy, technika tam proráží ledovou bariéru. "Voda zaplavila kotel v kulturním domě, kde se konají plesy. Zhruba 50 lidí v obci bylo navíc kvůli zamrzlému vodovodnímu potrubí tři dny bez vody, v nejbližší době by ale
mělo být vše v pořádku," komentoval řádění přírodních živlů starosta.