Vítr přehradil horské silnice, městům od smogu však nepomohl

Olomouc – Naváté sněhové závěje uzavřely horské silnice. Vítr nejvíce řádil na horách v Olomouckém kraji, kde jsou neprůjezdné čtyři silnice třetích tříd. Závěje se objevily také na orlickohorských silnicích, kde je však už silničáři uklidili, komunikace tak jsou sjízdné. Zatímco na horách vítr vál a znepříjemňoval život, ve městech naopak působil potíže tím, že nevál, a tak se opět o něco zhoršil stav ovzduší nejenom v Ostravě, ale také v Olomouci, Praze nebo Liberci. Na východě od Prahy a také na Chomutovsku potom způsobily problémy kry v řekách. Na Berounce hrozí vzestup hladiny a platí první stupeň povodňové pohotovosti, na Chomutovce už se voda vylila z břehů.

V Černošicích u Prahy se vytvořila ledová bariéra, hladina Berounky proto může stoupat. V Černošicích platí první stupeň povodňové aktivity, zatím voda nad bariérou stoupla o jeden metr. Starosta Filip Kořínek však zdůraznil, že město zatím není vážně ohroženo, vážnější situace může nastat až za několik dnů po očekávaném oteplení.

Chomutovka opustila své koryto v Bezručově údolí, zalila i místní cyklostezku, na které voda namrzla. Oblast je proto velmi nebezpečná. Město na kluzká místa upozorňuje cedulemi. Nebezpečí hrozí hned u vstupu na cyklostezku mezi Dehtochemou a Penny marketem. „Pod viaduktem se řeka vylila a zaplavila stezku,“ vysvětlil Martin Kovacz z odboru rozvoje, investic a majetku města chomutovského magistrátu.

Podle mluvčího Lesů České republiky Zbyňka Boublíka nejde o ojedinělý problém, kry mohou zatarasit tok řady menších řek.

Smog trvá už druhý týden

Nejhůře se dýchá v Moravskoslezském kraji, kde je už od začátku minulého týdne vyhlášena regulace pro oblast Ostravsko-Karvinska a na zbytku území platí upozornění na smog. Nově však přibyl signál upozornění i ve Středočeském kraji. Tam je hodně prachu ve vzduchu zejména v Mladé Boleslavi a Kladně – koncentrace drobných prachových částic přesahuje 100 mikrogramů na metr krychlový, zdravotní limit přitom je 50 mikrogramů. Limit odpoledne překročily také všechny měřicí stanice v Praze, ačkoli přes 100 mikrogramů je pouze v dopravně vytížené oblasti Průmyslové ulice. V Moravskoslezském kraji rovněž naměřily vysoké hodnoty všechny stanice, nejvyšší v Bohumíně, kde se odpoledne pohybuje koncentrace prachu kolem 140 mikrogramů na metr krychlový.

Špatný vzduch je i v dalších regionech, ačkoli kromě Moravskoslezského a Středočeského kraje není vyhlášeno žádné další meteorologické varování. Je tomu tak i v horských městech, v Jeseníku bylo ráno ve vzduchu 85 mikrogramů prachu na metr krychlový, odpoledne potom 77 mikrogramů na metr krychlový. V Přerově se koncentrace prašných aerosolů pohybuje kolem 80 mikrogramů, v Prostějově zhruba 80, v Olomouci přes 60 mikrogramů.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Horské silnice zůstávají uzavřené, jinde hrozí ledovka

V Olomouckém kraji zůstávají uzavřeny dvě horské silnice – mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou a z Norberčan do Nové Vésky. Silničáři se ale snaží je zprůjezdnit. „Nyní fréza odstraňuje závěje v úseku mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou. Hoši jsou nyní ve třech čtvrtinách, pokud nenastanou nějaké problémy, mělo by to být do večera otevřené. Poté se fréza přesune mezi Norberčany a Novou Vésku. Pokud vše dobře půjde, do rána by měl být i tento úsek otevřen,“ řekl dispečer olomoucké správy silnic Jaroslav Loun.

Do odpoledne byly uzavřeny i další komunikace v Jeseníkách, podobná situace panovala i v dalších horských oblastech. Ve východních Čechách musela být kvůli větru a závějím uzavřena silnice číslo 311 v úseku Zemská Brána – České Petrovice na Žamberecku, kterou se však odpoledne už podařilo otevřít.

Některé silnice potom pokrývá led. Na ledovku upozorňují i na státních silnicích – například u Buchlovic na Uherskohradišťsku, Votic na Benešovsku nebo Martinic na Žďársku.