Pardubická městská policie bude mít míň koní

Pardubice - Pardubická městská policie sníží počet svých koní ze čtyř na tři. Radní města schválili nákup jednoho starokladrubského vraníka a zároveň prodej dvou koní, které nyní policie vlastní a kteří už jsou v „důchodovém“ věku. Důvodem je hledání úspor v provozních nákladech městské policie.

„Ředitel městské policie navrhl prodat oba koně nejméně za odhadní cenu s tím, že by se koupil jeden nový kůň. Pokud by bylo potřeba koní více, jsme domluvení s hřebčínem v Kladrubech, který nám koně případně zapůjčí,“ uvedla Fraňková. Podle primátorky tento krok neznamená, že by měla jízdní policie v Pardubicích skončit.

  • Starokladrubský bělouš Béďa zdroj: ČT24
  • Starokladrubský vraník Ruda zdroj: ČT24

Od policie mají odejít valaši Béďa a Ruda. Jedenáctiletý bělouš Béďa už čeká na novou majitelku. „Naší prioritou je záruka, že půjde do dobrých rukou,“ říká velitel jízdního oddílu Josef Málek. Služba za několik dní skončí i strokladrubskému vraníkovi Rudovi, který byl u policie sedm let. „Bude se mi samozřejmě stýskat. Byl členem policejní rodiny několik let,“ dodává Málek.

Snížením počtu koní klesnou náklady na ustájení, které činí 25 tisíc korun měsíčně. Sníží se také počet strážníků, kteří do oddílu patří, z pěti na čtyři. Městská policie tímto také zahajuje postupné omlazování koní.

Koně pardubická městská policie využívá zejména při městských slavnostech, sportovních akcích nebo také při kontrole rekreačních zařízení v těžko přístupných terénech.

Počet policejních koní přehodnotí i Praha

Také v hlavním městě přemýšlejí o budoucnosti svého jízdního oddílu. Pražská městská policie má 24 koní, strážnici na nich jezdí v lesoparcích nebo hlídkují na hřbitovech. „Strážník má větší zorné pole, pokryje větší prostor, stihne obejít větší úsek,“ vysvětluje mluvčí pražské městské policie Jana Přikrylová.

Primátor Bohuslav Svoboda ale o efektivitě využití koní u městské policie pochybuje a uvažuje o snížení jejich počtu: „Nemůžeme si dovolit dělat věci, které nemají funkční dopad na kvalitu pořádku a života ve městě.“

Koně využívá i státní policie, hlavně při demonstracích. Celkem jich má čtyři desítky - jen v Praze je jich ustájeno šestnáct.

Reportáž Erika Knajfla a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)