Bílý Potok má náhradní mosty, Raspenava ne – kvůli váhání ÚOHS

Raspenava – Po roce a půl se přes řeku Smědou v Bílém Potoce na Liberecku se klene šest zbrusu nových mostů, které nahradily ty stržené povodní loni v létě. Dlouhé objížďky tak končí. Bílý Potok rozšířil řadu měst a obcí, které se z úderu živlu zotavily, není však poslední. Například v Raspenavě na nové lávky a mosty stále čekají. Kvůli spornému výběrovému řízení se ještě ani nezačalo stavět. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se tendrem zabývá už o půl roku déle, než mu povoluje zákon.

Jak probíhal výběr firmy, která v Raspenavě postaví nové mosty, zjišťuje nyní Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Stavební firma Skanska tendr kritizovala, podle mluvčí Jany Novákové omezilo město počet účastníků soutěže sporným losováním.

Starosta Pavel Lžičař tvrdí, že město neporušilo žádný zákon a čekání na verdikt ÚOHS pouze komplikuje život místním obyvatelům. Smědá předloni odnesla jedenáct lávek a poničila tři mosty. Cesta na druhý břeh je tak zdlouhavá, pěší nemohou využívat lávky a musí putovat k mostu nebo některé z provizorních lávek, řidiči zase mohou využít jen jeden most. „Dva mosty vyžadují opravu, jeden je úplně neprůjezdný, chodí se po něm,“ přiblížil starosta Pavel Lžičař.

Provizorní lávky, kterých je v Raspenavě pět, městu nepatří. Čekání na rozhodnutí úřadu je tak pro radnici obzvlášť drahé, musí platit sedmdesátitisícové nájemné.

Městu ale nezbývá, než počkat na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten přitom stížnost Skansky řeší skoro osm měsíců, ačkoli měl podle zákona rozhodnout loni v září. ÚOHS nechtěl raspenavský spor komentovat. Pouze potvrdil, že správní řízení pokračuje.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)