V Praze se rozjíždí projekt Chodci sobě

Praha - Občanské sdružení Pražské matky připravilo nový internetový portál Chodci sobě. Lidé tam mohou hlásit a zaznamenávat místa, se kterými nejsou v dopravě spokojeni a připadají jim nebezpečná nebo problematická. Sdružení spolupracuje s většinou pražských městských částí a od projektu si mimo jiné slibuje rychlejší a efektivnější řešení problémů.

„Chtěli bychom Pražanům poskytnout jednoduchý prostředek, jak mohou na problémy upozornit,“ uvedla koordinátorka projektu Chodci sobě Petra Lukešová. Jediné, co je podle Lukešové třeba udělat, je místo dobře vyfotit, zaregistrovat se na portálu a popsat problém. Pokud jej občanské sdružení schválí, podnět půjde příslušné městské části, která problém bude řešit. „Se všemi městskými částmi jsme jednali, některé jsme informovali e-mailem, s řadou těch, které jsou v centrální Praze, jsme se sešli osobně,“ dodala Lukešová.

Projekt by měl sloužit k tomu, aby byly městské části informovány o nejdůležitějších problémech a občané mohli sledovat, jak probíhá jejich řešení. Na portálu budou zveřejňovány odpovědi jednotlivých městských částí ke konkrétním případům a občané budou mít možnost vyjádřit se, zda jsou s řešením spokojeni či ne. Dále se budou moci spojit pomocí facebooku a hlasovat pro jednotlivá místa, se kterými nejsou spokojeni zase další lidé. „Doufáme, že se vytipují ty největší problémy,“ uvedla Lukešová. „Veškerá místa budou i na mapě, takže to bude i velice přehledné a doufáme, že to bude vyhovovat všem,“ dodala.

O projektu Chodci sobě (zdroj: ČT24)

Nejčastější problémy se týkají dlouhé čekací doby na zelenou, krátkým trváním zelené, během které chodci nestačí přechod přejít, velké rychlosti aut v místě přechodu, dále špatných nebo chybějících chodníků či bariér pro lidi s omezenou možností pohybu.

Sdružení má zatím úspěch u většiny městských částí, pouze Praha 6 podle slov Lukešové zájem příliš nejeví. Sdružení Pražské matky dlouho spolupracuje například s Prahou 2, ve které je doprava velmi rušná a problémy mají především školáci. „Jsme centrální městská část, přes kterou vede nejzatíženější dálnice v republice, a právě proto si myslíme, že musíme vynaložit síly, abychom tu situaci zlepšili,“ uvedl Václav Vondráček, zástupce starosty pro dopravu MČ Praha 2. Velmi problémovým je například přechod na Bělehradské ulici na Praze 2. Městská část řešení má, ale dlouho s ním nesouhlasil dopravní podnik kvůli tramvajím, které by se musely rozjíždět do kopce. Dnes už ale podle slov Vondráčka došlo k dohodě a zbývá jen sehnat peníze na vyřešení problému. 

Portál se v budoucnu možná zaměří i na oblast cyklistické dopravy. Sdružení se inspirovalo projektem ze Slovenska Odkaz pre starostu, jehož redakční systém i převzali. Zmíněný slovenský portál zahrnuje všechna velká slovenská města, pražský portál se do budoucna rozšíření také nebrání.