Na okraji Hradce protestují proti překladišti propan-butanu

Hradec Králové – Firma Hofer Plus provozuje v Hradci Králové na Slezském předměstí už deset let překladiště propan-butanu. Místní o tom ale neměli ani tušení, veřejnost se o zařízení dozvěděla teprve nedávno při projednávání tzv. vnějšího havarijního plánu. Překladiště plynu je sice na okraji města mezi sklady, vzdušnou čarou je to ale k nejbližším obytným domům jen 200 metrů.

Místní proto začali podepisovat petici, aby se překladiště odstěhovalo dál od zástavby, pod dokument připojilo svůj podpis asi 1 200 lidí. „Obáváme se toho, že kdyby se náhodou něco stalo, což se nedá nikdy vyloučit, tak by to smetlo celé Slezské předměstí,“ uvedl předseda komise místní samosprávy Miloslav Devetter. A také hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK) je pro, aby se město s provozovatelem dohodlo a provoz se přestěhoval, klidně i za přispění města. Stavba ovšem vyhovuje územnímu plánu, město tak může maximálně připomínkovat vnější havarijní plán. 

Jednatel firmy Profer Plus Petr Madurkay upozorňuje, že přestěhovat takový provoz vůbec není jednoduché a nedokáže si tuto variantu představit. Propan-butan se totiž překládá z vlakových cisteren do automobilových, provoz proto vyžaduje nezbytnou infrastrukturu včetně železniční vlečky. Madurkay jedním dechem dodává, že firma musí splňovat přísné zákonné normy a podléhá bezpečnostním auditům. Věří proto, že místní přesvědčí o bezpečnosti takového provozu. Veřejná diskuze za účasti vedení magistrátu se uskuteční 21. dubna.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)