Velehrad se připravuje na cyrilometodějské jubileum

Velehrad – Moravské poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku je v plné přípravě na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Slavit se bude až v roce 2013, významné události ale předchází příprava stavební i duchovní. Velehrad se má proměnit v moderní evropské poutní místo.

Pět set dní zbývá do oslavy příchodu slovanských věrozvěstů. Klid na Velehradě je jen zdánlivý. Třísetmilionová investice do proměny poutního místa už totiž začíná být znát. Po dvaceti letech bude obnovena ohradní zeď, své místo v ní znovu budou mít barokní sochy světců. K nepoznání je i nádvoří, které je zcela nově vydlážděné.

„Musíme se postarat, aby to místo bylo hodnotné a mělo krásný zevnějšek,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS).

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Kapacita nádvoří před bazilikou vystačí přibližně pro 30 tisíc poutníků. V plné permanenci bude hlavně v červenci 2013, v den cyrilometodějského výročí. A možná i za účasti hlavy katolické církve.

Příchod věrozvěstů připomíná i nová kniha

Diplomatické pozvání už bylo do Vatikánu odesláno, teď je aktuální i duchovní průprava. Třeba s novou knihou o věrozvěstech, kterým střední Evropa vděčí za písmo a jazyk, a Česko navíc i za základy státnosti.

O věrozvěstech vypráví i nová kniha Petra Piťhy. Autor ale nenapsal elaborát pro duchovní odborníky, příběh Cyrila a Metoděje je čtivý a hlavně srozumitelný, třeba i dětem. A nikoliv na úkor historických faktů. „Myslím si, že kniha je z hlediska popularizace vědy v pořádku,“ říká Piťha. „Nemůžeme vytahovat to, co bylo napsáno před 100 lety, dnes je to potřeba podat jinak,“ dodal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Nová kniha Petra Piťhy
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Ambicí Velehradu je být moderním poutním místem, stejně jako třeba portugalská Fátima nebo francouzské Lurdy. I díky těmto snahám se východní Evropa probojovala také na prestižní mapu Evropských poutních stezek.