Smog nebral na limity pražádný ohled

Praha - Smogová situace se v posledních dnech zhoršuje v celé republice. Ve většině regionů byl dnes překročen denní limit 50 mikrogramů prachových částic na metr krychlový vzduchu, v Dolní Lutyni - Věřňovicích na Karvinsku desetinásobně. Signál regulace, kdy musí podniky kvůli znečištění ovzduší omezovat výrobu, byl dnes vyhlášen ve Středočeském kraji a Pardubicích. Největší problémy se smogem má Moravskoslezský kraj, kde signál regulace platí už déle. Denní průměrné koncentrace prachu na všech měřicích stanicích v regionu dosahují několikanásobků limitu. V Dolní Lutyni - Věřňovicích bylo ráno naměřeno 500 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, podle posledních údajů klesl průměr za 24 hodin zhruba na 400 mikrogramů. Ještě v pátek přitom činila ve Věřňovicích průměrná denní koncentrace prašného aerosolu 172 mikrogramů. Smog pravděpodobně vytrvá dva dny, obrat by mohl nastat až v noci na středu, kdy má přijít silný a čerstvý vítr.

Kvůli smogu meteorologové ve čtvrtek obnovili na Třinecku signál regulace, který se vyhlašuje, když průměrné denní hodnoty škodlivin v ovzduší překročí hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový. Na Ostravsko-Karvinsku platí signál regulace nepřetržitě už od 28. ledna. Ve Středočeském kraji se v noci na dnešek zhoršily rozptylové podmínky natolik, že i tam museli meteorologové po 05:00 vyhlásit signál regulace.

Nejhorší situace byla dopoledne v Mladé Boleslavi, kde bylo naměřeno téměř 175 mikrogramů prachu na metr krychlový. Zhruba trojnásobně byly překročeny hodnoty prachových částic v Kladně-Švermově. V Berouně a Příbrami bylo naměřeno 125 a 86 mikrogramů na metr krychlový.

Helena Plachá z ČHMÚ v Ústí nad Labem: „Z úterý na středu by měl začít foukat vítr, tudíž by se ovzduší mohlo vyčistit.“

Pavel Jůza, meteorolog: „Oproti minulým dnům bude výrazně tepleji, vypadá to, že ve středu by mohlo být v nižších polohách i malinko nad nulou.“

Také v Pardubicích byl denní limit polétavého prachu v ovzduší překročen více než trojnásobně, takže meteorologové vyhlásili signál regulace. Provoz velkých továren v Pardubicích a okolí ale omezen být nemusí. Firma Synthesia bude zvlhčovat hnědé uhlí a zvýší volnou hladinu na odkališti. Uhlí i odkaliště pokrývá vrstva sněhu, která pomáhá s izolací prachu. Na možnost vzniku smogové situace dnes meteorologové upozornili v Jihomoravském kraji, v oblastech Brněnska a Šlapanicka. V Brně nyní přesahují denní průměry koncentrace prachu 130 mikrogramů na metr krychlový. Smog tíží jižní Moravu asi dva týdny.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Signál upozornění byl vyhlášen v Ústeckém kraji, kde byl dnes denní limit prachu překročen na několika místech dvojnásobně. V Královéhradeckém kraji se průměrná koncentrace prachu za 24 hodin blíží trojnásobku limitu, a to na stanici u hradecké Brněnské třídy a v Trutnově. V Olomouckém kraji, konkrétně v Přerově, už množství prachu ve vzduchu přesáhlo trojnásobek denního limitu. Ještě hůře je na tom Zlínský kraj, kde byl v Uherském Hradišti naměřen více než čtyřnásobek limitu 50 mikrogramů na metr krychlový. V regionu proto bylo vyhlášeno upozornění na možnost vzniku smogové situace.