Praha 4 sype chodníky karcinogenní chemikálií

Praha - Městská část Praha 4 se na letošní zimu vyzbrojila neobvyklým posypovým materiálem. Radní rozhodli, že se chodníky v případě kalamity nebudou solit, jak umožňuje městská vyhláška, ale použijí se speciální ruské granule Bionord, které jsou prý ekologicky šetrnější. Odborníci jsou však zděšeni, nová chemikálie je daleko horší než klasická sůl.

Na rozdíl od soli obsahuje Bionord těžké kovy a karcinogenní látky. „Jsou tam chromany, arzen, rtuť. Já jsem všemi hlasy proti,“ varuje Jan Vošta, bývalý vedoucí Ústavu energetiky VŠCHT. „Použije se to čtyřikrát pětkrát, akumuluje se to, rozpustí a skončí ve Vltavě,“ dodává. Ve skladu firmy, která pro čtvrtou městskou část uklízí chodníky, je uloženo 50 tun Bionordu.

Místo experimentování s chemikáliemi odborníci radí vrátit se při úklidu sněhu a náledí k ekologicky nejšetrnějšímu posypu - tím je štěrk a písek.

Podle chemiků je jediným pozitivem to, že ve vhodnost Bionordu uvěřili pouze radní Prahy 4 a nikoliv celé město. Magistrát je k novému posypovému materiálu skeptický a Technická správa komunikací jeho nákup nechystá. „Pokud budeme mít atesty a schválení hygienika a budeme vědět, že to je skutečně ekologická záležitost, tak se tomu nebráním,“ uvedl Josef Nosek, náměstek primátora za ODS.

Bionord
Zdroj: ČT24

Podle radních Prahy 4 je výhodou nové chemikálie to, že neobsahuje mnoho soli. „Není tak agresivní jako klasická posypová sůl, protože je ředěná granulátem, který nám na schodech zůstává. Ten potom působí dlouhodobě,“ říká zástupce úklidové firmy Martin Vaněk. „Pejskaři by měli být spokojenější. Věřím tomu, že to bude mít podstatně lepší vliv na zeleň. Samozřejmě je to certifikované,“ tvrdí Jiří Bodenlos, zástupce starosty za ČSSD.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)