Výluka změnila trasy pražských tramvají

Praha – Tramvajová výluka, která potrvá déle než měsíc, postihla dnes pražské centrum. Tramvaje nejezdí po nábřeží Kapitána Jaroše mezi Strossmayerovým náměstím a Štefánikovým mostem, kde probíhá rekonstrukce trati. Své trasy proto mění osm denních tramvajových linek, čtyři noční a dvě denní autobusové linky. Výluka skončí 30. března.

Výluka na nábřeží Kapitána Jaroše přehradila nejrychlejší tramvajovou spojnici Holešovic a historického jádra Prahy, která patří mezi nejfrekventovanější tratě ve městě. Její vliv proto bude patrný v širokém okolí, tramvají, které je třeba odklonit, je velmi mnoho a budou jezdit po několika trasách.

Tramvaje 5, 8, 14 a noční 51, 53, 54 a 56 překonají Vltavu po Hlávkově mostě, pojedou tak přes zastávky Vltavská a Těšnov. Linky 12 a 26 potom objedou uzavřený úsek přes Chotkovy sady (linka 12 tedy pojede přes Letnou). Tzv. páteřní linka 17 do Holešovic vůbec nepojede, obslouží pouze Modřany, ve směru z nich odbočí za Čechovým mostem k Malostranské, odtud se vrátí na Staroměstskou a pojede zpět do Modřan. Linka 15, která přitom vyloučeným úsekem vůbec nejezdí, bude zrušena, aby uvolnila trať na Letné.

Minibusová linka 156, která projíždí ulicemi dolních Holešovic a Buben, bude v době výluky jezdit mezi Vltavskou a Strossmayerovým náměstím po tramvajových kolejích a obslouží tramvajové zastávky.

Drobněji potom postihne výluka tramvajovou linku 3, které přibude druhá zastávka v oblasti Vltavské, a autobusovou linku 207, na níž budou jezdit kloubové autobusy.