ČD nenasadily nové vlaky, zaplatí tři miliony

Liberec – Nové motorové vozy Regioshuttle, které měly České dráhy nasadit od začátku roku na vybraných tratích v Libereckém kraji, stále nejezdí. Dopravce proto zaplatí pokutu, krajský úřad zatím vyměřil její výši na tři miliony, částku může ještě zvýšit. ČD v kraji nadále jezdí díky vítězství ve výběrovém řízení, nasazení nových vlaků byla jedna z podmínek.

Na tratích z Liberce do Tanvaldu a na Frýdlantsko sice už vozy Regioshuttle jezdí, ale ještě ne všech šestnáct. Dráhy tvrdí, že mají zpoždění proto, že dodávku nestíhá výrobce vozů Stadler, dosud vůbec nedodal dva, do Česka by měly dorazit do konce února. „Tato situace byla způsobena tím, že přišla nová vozidla, ale nebyla v množství, ve kterém měla být. Byl tam úplně nový koncept dopravy a nakonec vše zkomplikovaly i velmi nepříznivé klimatické podmínky,“ shrnula mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Podle krajského radního pro dopravu Martina Seppa je zpoždění dodávky motorových vozů Regioshuttle důsledkem manažerského selhání Českých drah. Protože nasazení nových vlaků předpokládá smlouva, kterou Liberecký kraj s drahami uzavřel, čeká dopravce pokuta. „Za nedodržení nasazení požadovaných vozidel Stadler za prosinec 2011 budeme u Českých drah uplatňovat smluvní sankci 2 986 350 korun,“ uvedl náměstek Sepp. Poté, co budou dodány výkazy za měsíc leden, je pravděpodobné, že bude následovat ještě další sankce.

Dráhy se podle mluvčí Radky Pistoriusové nebudou pokutě nijak bránit. Samy ale uplatní sankci proti výrobci, který prý také některé podmínky smlouvy nedodržel.

Kvůli chybějícím novým motorákům zatím ČD na některé spoje nasazují starší rychlíkové motorové vozy. Ačkoli jde o poměrně moderní vozidla a v zimě ani příliš nevadí, že jim chybí klimatizace, mají oproti vozům Regioshuttle zásadní nevýhodu – nejsou nízkopodlažní.