Pavilon kyjovské nemocnice se ztratil mezi řádky auditu

Kyjov - Kvůli pavilonu, který údajně nepostavila kyjovská nemocnice, padlo trestní oznámení. K tomu, že budova nestojí, došel znalecký posudek, který si nechal vypracovat zřizovatel nemocnice, Jihomoravský kraj. Vedení nemocnice se ale brání, že budova stojí a auditor ji v dokumentaci přehlédl.

Kraj je přesvědčený, že nemocnice pavilon za 28 milionů nepostavila. „Vycházíme ze znaleckého posudku, který nemáme důvod zpochybňovat,“ řekl mluvčí krajského úřadu Jiří Klement. Česká televize ale má informace, které posudek zpochybňují. Stavba v areálu podle bývalého vedení je a znalec prý pracoval s neúplnými daty. „Kvůli tomu, že budovy byly v průběhu let v různých dokumentech nazývány různými čísly, mohlo u neznalého člověka dojít k záměně objektů,“ tvrdí lékař Petr Hudeček, bývalý ředitel nemocnice.

Podle něj se pavilon „ztratil“ pouhým přejmenováním během stavby. Co původně označovalo celý dům, nakonec figurovalo jen jako název spojovací chodby. Auditor to zřejmě přehlédl. „K tomu mohlo dojít v případě, že posuzovatel neměl k dispozici veškeré podklady. Jako znalec ale byl povinen si je zajistit,“ poznamenal Josef Vašulka, bývalý náměstek pro investice.

Reportáž Barbory Žídkové (zdroj: ČT24)

Právník, který pro krajský úřad připravil trestní oznámení, ale trvá na tom, že žádný pavilon nejen nevznikl, ale že neexistuje ani stavební dokumentace. České televize ale zjistila, že příslušné dokumenty v archivu nemocnice jsou a podle bývalého vedení dokládají, že 28 milionů bylo prostavěno podle plánu. Podle pracovnice archivu Šárky Šmakové nebyla prováděna skartace dokumentů od roku 1992 a dokumentace je kompletně uložena. Za poslední roky si ji ale nikdo nevyžádal.

Soudní znalci kraje odmítají kvůli závazku mlčenlivosti vysvětlit, z jakých podkladů pro důkaz neexistence třípodlažního pavilonu vycházeli. Trestním oznámením se mezitím začalo zabývat Krajské státní zastupitelství a policie.