Na jihu Čech odmítají novousedlíky

Srubec/Litvínovice (Českobudějovicko) – Dvě obce na Českobudějovicku – Srubec a Litvínovice – už nechtějí nové obyvatele a tak vyhlásily stop stav další výstavbě. Kvůli domům, které tam za posledních deset let přibyly, nestačí třeba kapacita silnice, kanalizace ani velikost školek, městská hromadná doprava je přeplněná.

Omezování územních plánů je podle obou obcí jediný způsob, jak uzavřít cestu dalším stavebním strojům a novousedlíkům. Týdně kolaudují 2 až 3 nové domy. Obce teď stojí víc výstavba a údržba silnic, mají plné školy a školky a dostatečná není ani kapacita kanalizací nebo městských autobusů. „Musíme opravovat čerpadla, protože už nestačí tlak vody pro satelity. Hlavně při napouštění bazénů,“ uvedla starostka Srubce Zuzana Vyhnálková (SNK ED) a místní dodávají: „Už nás je tady dost, stačí to.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Jak ukázalo sčítání lidu, právě Srubec a Litvínovice jsou obce, kde za posledních 10 let přibylo procentuelně vůbec nejvíc lidí v kraji – počet obyvatel se tu zdvojnásobil. V Litvínovicích je změna územního plánu komplikovaná, obec chce proto zatím alespoň zakázat bytové domy a řadovky. Navíc do rozpočtu obcí sice noví obyvatelé peníze přinášejí, ale ne dost. „Rok 2009 ukázal stejný daňový přínos na jednoho obyvatele, jaký byl v roce 1997,“ podotkla starostka Litvínovic Alena Nováková (nestr.). Také obyvatelé Litvínovic příliš velké nadšení nesdílejí: „Nelíbí se mi, jak se tady zastavuje veškerý volný prostor.“

Stop stav teď ale nahrává vlastníkům parcel v dalších lokalitách, vzdálenějších od města. „Domnívám se, že ceny stavebních parcel v těch jiných obcích v dosahu MHD teď porostou,“ potvrdil majitel realitní kanceláře Jan Stejskal.

A poptávka po realitách podle makléřů neklesá, spíše naopak. Jen za posledních 10 let přibylo na jihu Čech 15 tisíc domů.