Přívaly sněhu zvýšily nebezpečí lavin v Krkonoších a Jeseníkách

Špindlerův Mlýn/Jeseník – Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes po silných přívalech sněhu v minulých dnech stouplo na čtvrtý stupeň z pětibodové škály, což je vysoký stupeň nebezpečí. Podle horské služby již túry vyžadují expertní posouzení a možnosti jednotlivých túr jsou velmi omezené. Kvůli hustému sněžení se hrozba pádu lavin zvýšila také v Jeseníkách. Tamní horští záchranáři vyhlásili třetí lavinový stupeň - značné lavinové nebezpečí.

Horská služba v Krkonoších kvůli akutnímu lavinovému nebezpečí dopoledne uzavřela turistickou cestu Kotelními jamami vedoucí ze Dvoraček na Horní Mísečky, záchranáři ani nedoporučují hřebenové túry. Cesty i tyčové značení jsou totiž mnohde zaváté a vítr má rychlost přes 70 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru nejezdí druhý úsek lanovky na Sněžku. „Situace je dramatická, hrozí pády velkých lavin i na mírných svazích, hřebenové cesty jsou zaváté, hrozí tam velké nebezpečí,“ varoval náčelník Horské služby Adolf Klepš.

„Většina námi označených ohrožených frekventovaných cest, tedy tras výstupů i sjezdů během túry, je ohrožena mnoha sesuvy samovolných lavin středního, ale i velkého rozsahu,“ varoval lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Špindlerův Mlýn. Za poslední dny napadlo na hřebenech Krkonoš až 80 centimetrů nového sněhu. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Sníh padal za silného větru, který v nárazech dosahoval rychlosti až 126 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. Vítr v lavinových katastrech uložil velké množství nového sněhu, který je místy stlačen do tvrdých desek. Tyto desky jsou buď na tvrdém ledovém podkladu, který je výbornou kluznou vrstvou, nebo na novém sněhu, kde hrozí prolomení desky, uvedl Cingr. Mohou se proto podle něj vyskytnout deskové laviny středních až velkých rozměrů. Sněhové profily vykazují velmi malou stabilitu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Dnes ráno byla na hřebenech mlha a dohlednost byla do 200 metrů. Teplota byla asi čtyři stupně pod bodem mrazu.

Oblasti lavinového nebezpečí
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek ráno dvě laviny prachového sněhu zasypaly silnici z Temného Dolu do Horní Malé Úpy. Stalo se to v lokalitě nad Spáleným Mlýnem a mezi lavinami zůstal zablokovaný autobus. Sníh na silnici sjel ze svahu porostlého řídkým lesem. Naposledy platil čtvrtý lavinový stupeň v Krkonoších přesně před třemi lety v únoru 2009. Pátý stupeň nebyl nikdy dosažen a s největší pravděpodobností tomu nebude ani letos. Sesuvy sněhu totiž neohrožují žádnou důležitou silnici.

V Jeseníkách platí třetí lavinový stupeň

Horští záchranáři návštěvníky nejvyšších moravskoslezských hor varují, aby se nepouštěli nejen do lavinových katastrů, ale i do ostatních míst mimo turisticky značené cesty. „Za poslední dva dny napadlo až půl metru čerstvého sněhu. Sníh navíc padal s větrem, v některých vrstvách se ho ukládalo více a vytvořily se i metrové závěje. Padal navíc na starou pokrývkou a vznikat tak mohou deskové laviny,“ vysvětlil šéf jesenické horské služby Michal Klimeš s tím, že jde o nejzrádnější situaci.

Procházka na Praděd v neděli 29.1.2012, nádherný výhled za inverzního počasí, zmrzlé stromy připomínající pohádkové postavičky a na vrcholku zmrzlý "nanuk" ve tvaru vysílače. Prostě nádherný den a ideální způsob, jak se "dobít" energií po pracovním týdnu.
Zdroj: ČT24/Jan Svoboda

Silný vítr a husté sněžení zastavilo během týdne na horách i některé vleky. Část z nich museli vlekaři ve čtvrtek zastavit i v nejvýše položeném středisku v Česku na Ovčárně. Podle zástupce střediska museli ze sněhových bariér, které vytvořil nárazový vítr, vyprošťovat techniku i vleky. Podobná situace byla také v Přemyslově či v Petříkově. Provozovatelé lyžařských středisek ale vzkazují, že areály budou na víkend připravené.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)