Liberec se chtěl zbavit pouličního prodeje, soud mu to zakázal

Liberec – Ústavní soud zrušil v Liberci část vyhlášky o pouličním prodeji. Město ji totiž překročilo a tím porušilo i své pravomoce. Zastupitelé chtěli normou, která platila dva roky, chránit obyvatele před dotěrnými dealery. Vyháněli tak pouliční prodejce z centra. Kvůli omezení soudem to teď chce město zkusit jinak.

V ulicích Liberce se nabízejí nejrůznější výrobky. Ať už jde o pojištění, parfémy, mobilní telefony nebo jenom letáky. Lidé si ale na množství pouličních prodejců stěžovali. A tak Liberec prostřednictvím vyhlášky prodej zboží a nabídku služeb v ulicích centra zakázal. „Prodejců a nabízečů nejrůznějších výrobků a služeb je v Liberci poměrně hodně a jejich počet neustále stoupá,“ vysvětlil tehdejší mluvčí Magistrátu města Liberce Martin Korych.

Liberec podle soudu nepostupoval řádným způsobem

Ústavní soud ale zákaz prodeje odmítl. Město podle něj nesmí omezovat právo na podnikání, a navíc to udělalo formálně chybně. „Liberec nepostupoval řádným způsobem, protože tato problematika je regulována živnostenským zákonem,“ podotkl mluvčí Ústavního soudu Vlastimil Göttinger. Podle soudu je vyhláška špatná, podle magistrátu ale i městská policie pomohla a pouliční prodejci většinou zmizeli.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Nijak výrazně jsme ani do celé situace nemuseli zasahovat. Většinou jsme to řešili domluvou,“ řekl ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. Liberecký magistrát to teď chce zkusit znovu a jinak. Pouliční prodej by chtěl regulovat tržním řádem. Podobně na to šli už v sousedním Jablonci nad Nisou, kde radnice vykázala pouliční prodejce do městské tržnice.