V Jeseníkách vzrostla na čtvrtý stupeň hrozba pádu lavin

Jeseník - Ledovka čeká řidiče na Vysočině a na Šumavě. Na Vsetínsku byl odvolán kalamitní stav, policie ale stále varuje před sněhovými jazyky. Výstraha meteorologů před náledím a ledovkou platí pro celé území Česka až do pondělí. Větší problémy se očekávají hlavně zítra v noci. V Jeseníkách se navíc zvýšila hrozba pádu lavin na čtvrtý stupeň.

Lavinové nebezpečí v Jeseníkách dnes po silném sněžení v minulých dnech stouplo na čtvrtý stupeň z pětibodové škály. Jde o vysoký stupeň nebezpečí, túry již vyžadují expertní posouzení a možnosti jednotlivých túr jsou velmi omezené, varuje šéf jesenické horské služby Michal Klimeš. Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí panuje i v Krkonoších.

V Jeseníkách byl čtvrtý stupeň vyhlášen dnes ráno, na starou vrstvu sněhu napadlo v posledních dnech 60 až 70 centimetrů nového sněhu. „V pátek připadl další sníh, foukal také vítr, zvýšilo se nebezpečí,“ uvedl Klimeš s tím, že čtvrtý stupeň bude zřejmě platit několik dní, minimálně přes víkend. Již v pátek vyhlásila horská služba třetí stupeň lavinového nebezpečí.

V horách dnes již nesněží, teploty se pohybují kolem minus čtyř stupňů Celsia, je oblačno. Přes den se očekávají teploty kolem nuly, sníh by měl být podle Klimeše mokrý a těžký. Horská služba varuje před túrami v ohrožených oblastech, hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu.

Město Vsetín i další čtyři obce na Vsetínsku dnes odvolaly kalamitní stav. Vyhlásily ho v pátek kvůli vydatné sněhové nadílce a mimořádnému zhoršení sjízdnosti a schůdnosti místních komunikací. Obcím se dnes podařilo zprůjezdnit komunikace, sníh však u cest vytváří až několikametrové bariéry. Kalamitní stav byl kromě Vsetína ve Střelné, Lidečku, Huslenkách a Francově Lhotě.

Situace v Jablonci nad Nisou se postupně zlepšuje, první kalamitní stupeň, který byl kvůli sněhu vyhlášen ve čtvrtek, se ale zatím odvolávat nebude. V noci na neděli se totiž čekají další srážky. Teploty se i dnes pohybují nad nulou a ve městě se postupně daří uvolňovat další chodníky nebo zastávky hromadné dopravy. Přes noc se sníh odklízel i z parkovišť.