Řešení parkování před školkou: značka „kiss and ride“

Smržovka/Praha - Za parkování před školkou padají stále častěji pokuty. Rodiče totiž mnohdy nemají kde zaparkovat, a tak se v nouzi postaví i na zákaz zastavení. Hájí se tím, že potřebují dítě rychle odvézt. Řešením by podle nich byla dopravní značka Zastav a odjeď, která několikaminutové zdržení povoluje.

Podobný problém znají rodiče malých dětí po celé republice. Ve Smržovce na Jablonecku teď za jednoduché řešení bojují peticí. „Prostřednictvím této petice žádáme, aby bylo skončeno se šikanou ze strany Policie České republiky,“ říká její organizátor Jan Kadeřábek. Podle signatářů petice by problém vyřešila jediná dopravní značka, a to povolení krátkodobého stání, v Evropě známá pod označením „kiss and ride“ (z anglického „polib a jeď“).

Například v Praze na Děkance o ni usilují už měsíce. Zatím neúspěšně. „Zastavím, poruším zákon, běžím pro dítě, a když se stihnu vrátit dřív, než přijde policista, jsem bez pokuty. Zatím se mi to daří,“ říká jeden z rodičů. „Značka pro krátkodobé zastavení by byla dostačující,“ komentuje problém s parkováním ředitelka školky Na Děkance Monika Biemannová. Značku Zastav a odjeď přitom znají česká dopravní pravidla už dva roky. Dodnes se ale používá jen u zastávek hromadné dopravy. Například v Praze u stanic metra, kde řidiči potřebují rychle vysadit nebo vyzvednout pasažéra.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Pro školky by podle úřadů byla nutná speciální verze. Ministerstvo dopravy se k tomu nemá. „Už teď máme dopravních značek více, než by bylo potřeba,“ tvrdí mluvčí ministerstva Martin Novák. Dopravní experti už ale pracují na její studii. Ve hře je návrh, který by nevyžadoval zdlouhavý proces se schválením nové značky. Stačilo by, kdyby se před školky daly takzvaně dvě značky v jedné - Pozor děti a K plus R. Platit by mohla od příštího školního roku.