Zapálil stany se spícími bezdomovci. Dostal 3,5 roku

Blansko - Tři roky a šest měsíců stráví za těžké ublížení na zdraví ve vězení nezaměstnaný čtyřiadvacetiletý Martin Svěrák z Blanska. Loni v říjnu zapálil v lesíku Čertovka u Blanska dva stany, v nichž spali tři bezdomovci. Přestože se jim podařilo útéci, skončili s popáleninami druhého stupně v péči lékařů. Svěrákův komplic Luboš Přikryl, který jej na místo dovezl, dostal dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Hlavnímu aktérovi přitom hrozilo dvanáct let. K nízkému trestu mu pomohla jeho dosavadní bezúhonnost a to, že bezdomovcům od té doby pomáhá. Dokonce jim dohromady vyplatil 100 000 korun odškodného.

„Polehčující okolností pro obžalovaného Svěráka je také fakt, že se k činu přiznal a vyjádřil lítost. Především ale to, že se v tak velkém rozsahu dohodl na pomoci poškozeným,“ uvedl soudce Daniel Plšek. Přikrylovi uložil soudce dvouletý trest se čtyřletou podmínku, protože se na zločinu podílel nepřímo.

Obžalovaný: Vyhrožoval jsem jim už dřív, dnes toho lituji

K hrůznému činu, který mohl skončit tragédií, se podle státního zástupce Milana Richa odhodlali kamarádi posilnění alkoholem o půl jedné v noci. Uvnitř stanu tou dobou spali dva muži ve věku 42 a 54 let a osmačtyřicetiletá žena. Pokud by se nevzbudili a nevyběhli ven, mohla tehdy celá událost podle policie i hasičů skončit smrtí bezdomovců. Z události si přesto odnesli popáleniny v obličeji, na rukou a na nohách, které jim museli ošetřit zdravotníci.

Nezaměstnaný Jan Svěrák, který podpálil stany bezdomovců
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Těsně předtím jsem byl doma, kde jsem začal opravovat motorovou pilu. K jejímu zprovoznění jsem potřeboval benzin, a tak jsem si pro něj zajel. V opilosti mě pak napadlo, co se zbytkem benzinu a že bych ty bezdomovce mohl postrašit,“ uvedl dnes u soudu Svěrák. Tvrdil přitom, že si neuvědomil, co se může stát. Navíc prý bezdomovce o týden dřív varoval, když na ně křičel, ať z lesíka zmizí, nebo „jim to tam zapálí“.

U soudu dnes vypovídal i Luboš Přikryl. Tvrdil, že o záměru kamaráda nevěděl. „Vůbec jsem netušil, k čemu se chystá,“ hájil se mladík, Svěrák jeho slova u soudu potvrdil. Tomu ale odporovala jeho výpověď na policii, proto byl Přikryl stíhán za spoluúčast a pomoc při útoku.

Osudnou noc přišel k soudu popsat i místní bezdomovec Jan Pešta. „Šli jsme spát kolem osmé večer. Pak mě něco vzbudilo, do stanu začalo něco kapat a já si myslel, že je to déšť. A pak mě oslnila prudká zář, tak jsem začal křičet, že hoří, a vzbudil sousedy. Jejich stan strašně rychle lehl popelem,“ prohlásil. Potvrdil také, že mu obžalovaný od té doby pomáhá. Každému z nás dal po třiceti tisících. Kdykoliv k němu taky můžu přijít znovu poprosit o pomoc. Teď mi například na zimu dal oblečení," dodal bezdomovec.