Hříšný řidič v Prostějově „vybodoval“ svého bratrance

Prostějov - Zákaz řízení kvůli lži příbuzného. Muž z Prostějovska přišel o řidičský průkaz poté, co jeho bratranec uvedl při policejní kontrole jeho jméno. Body, které mu za přestupek muži zákona napočítali, se tak připsaly na jeho účet. Za několik týdnů mu přišla výzva, aby odevzdal řidičák. Při vyšetřování případu policisté navíc zjistili, že přistižený řidič teprve dělal autoškolu.

Jednatřicetiletého řidiče osobního auta z Přerova zastavili při dopravní kontrole prostějovští policisté loni v listopadu. „Muž měl děti ve vozidle bez autosedačky a navíc u sebe neměl doklady. Policistům při kontrole uvedl nepravdivé údaje o své totožnosti, udal nacionále svého bratrance z Prostějovska,“ uvedla policejní mluvčí Eva Čeplová.

Muž dostal za přestupek celkem čtyři body, které se záhy připsaly na účet jeho příbuzného. Vzhledem k tomu, že během roku sám nasbíral už osm bodů, přišla mu za několik týdnů výzva, aby odevzdal svůj řidičský průkaz. „Při kontrole výpisu přišel na to, že posledního přestupku se dopustit nemohl,“ doplnila mluvčí.

Případem se musí nyní zabývat krajské policejní ředitelství při přezkumném řízení. Poškozený muž by se tak měl znovu dočkat odečtení čtyř bodů. Jeho bratranci je ale policisté přičíst nemohou. Při vyšetřování případu zjistili, že nevlastní řidičský průkaz. „Teprve si jej dělal v autoškole,“ dodala policejní mluvčí.

Muži, který policistům lhal, hrozilo stíhání za poškození cizích práv a až dva roky vězení. Vzhledem k tomu, že jeho bratranec se stíháním nesouhlasil, policisté věc odložili.