Lavinoví psi trénují v Klínech

Klíny (Mostecko) – Najít člověka pod sněhem, se v těchto dnech učí psi - záchranáři v Klínech na Mostecku. Sjeli se tam psovodi z celé republiky – od hasičů i od policie, včetně úplných nováčků. Čtyřdenní cvičení v náročných podmínkách je má připravit na skutečné záchranné akce.

Když je člověk zasypaný sněhem, štěkání psa pro něj v tu chvíli může znamenat záchranu života. Psovod David Bajgar strávil pod sněhem necelou hodinu, během které ho postupně našlo asi deset psů: „Momentálně jsem nepomáhal. Tam jde o to, aby vás ti psi našli podle pachu, ne podle jiných zvuků a vjemů.“

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Záchranáři se vzájemně zakopávají po celý den, každý další o něco hlouběji a v horších podmínkách. „Trénovat se musí od nejlehčího do nejtěžšího. Začínali někde na hloubce jednoho metru, přesunuli se do hloubky jeden a půl metru a teď budou ve dvou metrech,“ vysvětlil instruktor Gustav Hotový a David Bajgar dodal: „Dál se to bude stupňovat a bude to, myslím, tvrdé jak pro ně, tak pro nás.“

Všichni psi jsou cvičení na vyhledávání lidí v ruinách, na sněhu ale pracují někteří z nich úplně poprvé. „My jsme v ostré akci, když pominu plošné pátrání, ještě nebyli,“ potvrdil psovod Pavel Málek.

Do skutečné akce se totiž psi dostanou jen výjimečně. Tréninky jsou pro ně důležité, aby dovednosti, do té doby naučené, nezapomněli.