Z příbramské I. polikliniky chtějí odejít všichni lékaři

Příbram – Pacienti I. polikliniky v Příbrami se brzy mohou ocitnout bez lékařů. Všech devatenáct se jich totiž chystá z polikliniky do konce roku odejít kvůli změně vlastníka. Město budovu prodalo firmě Triticum, kterou zdravotníci považují za nedůvěryhodnou a obávají se, že po tříleté lhůtě polikliniku zruší. Proto se chtějí ihned přestěhovat na III. polikliniku, kterou provozuje konkurenční společnost Ravak. Podle příbramské radnice ale lékaři pouze naletěli majiteli III. polikliniky, který na nich chce vydělat.

Plzeňská firma Triticum koupila budovu příbramské I. polikliniky za 20,5 milionu korun a smluvně se zavázala, že další tři roky zdravotnické zařízení nezruší. Předseda představenstva společnosti Jan Oulický uvedl, že firma chce polikliniku provozovat i poté, lékaři mu ale nevěří. „Nelze žít v nejistotě, co s námi udělá firma, která nemá dobré renomé. Nemáme důvěru a radnice s námi nejednala,“ uvedl jeden z nespokojených lékařů Vlastislav Páca. Upozornil, že pacienti hodlají jít za ním na III. polikliniku.

Představitelé města ale za plánovaným stěhováním lékařů vidí pouze konkurenční boj firem, které polikliniky provozují. Podle místostarosty Ivana Šedivého šíří nespokojenost mezi lékaři Ravak, do jehož zařízení se chystají přejít.

Firmě Triticum ale zatím budova I. polikliniky nepatří. Společnosti Ravak a Rodiso, které se o její koupi rovněž ucházely, podaly žalobu na určení vlastnického práva. Napadly platnost kupní smlouvy, zejména s ohledem na údajné nedodržení požadavku transparentnosti výběrového řízení. Zástupci firem odhadli, že spor potrvá dlouho. Okolnosti soutěže navíc prověřuje policie.