Rychnov bude vracet peníze

Rychnov nad Kněžnou – Rychnov nad Kněžnou má problém, který bude mít nepříjemný dopad na rozpočet i budoucí investice. Musí vrátit část evropské dotace, kterou dostal na výstavbu plaveckého bazénu. Důvod? Bývalé vedení radnice podle auditorů špatně vypsalo soutěž na dodavatele a tím diskriminovalo některé případné uchazeče.

Zatímco obyvatelům Rychnova nad Kněžnou bazén za 160 milionů korun přináší zábavu, pro radnici však znamená problém. Na cestě je platební výměr na vrácení 136 milionů korun dotace. Auditorům se nelíbí, že město zvýhodnilo dodavatele, kteří stavěli v Česku a z veřejných peněz. „To, že se jedná o diskriminaci, nám potvrdila i nezávislá právní firma,“ prohlásila mluvčí Regionální rady NUTS II Severovýchod Eva Jouklová. Místostarostka Rychnova nad Kněžnou Michaela Zimová (nestr. za ČSSD) však nesouhlasí: „Regionální radě bylo pravidelně posíláno vše ke kontrole. Takže je zarážející, proč se na tento problém přišlo vlastně až po skončení projektu.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Radnici ale nezbývá než zprostředkovatele dotace požádat o prominutí podstatné části platebního výměru. „U takovýchto případů je možné odpustit 75 až 95 procent,“ dodala Eva Jouklová.

Město by tak reálně nakonec mohlo vracet minimálně 7 a maximálně 34 milionů. Že by to byla právě ta vyšší varianta, si radnice nedovede představit. „Museli bychom buďto jednat s regionální radou o rozložení splátek, nebo vypsat výběrové řízení na někoho, kdo by poskytl městu úvěr,“ vysvětlil starosta města Jan Skořepa (nestr. za ODS). Ať už bude vracená částka jakkoli vysoká, město podle starosty bude muset omezit některé plánované investice. „Do rekonstrukce čistírny odpadních vod a do kanalizačních sběračů tato vratka bezpochyby posune možnost realizace,“ doplnil starosta Skořepa.

Rychnov doufá, že zprostředkovatel dotace zvolí nejnižší možnou variantu, tedy vrácení maximálně sedmi milionů. Rozhodnout se má 23. března.