Po oblevě sníh na jesenických sjezdovkách zmrznul

Jeseník - Jeseníky se do dnešního rána proměnily v ledové hory. Sníh přes noc zmrzl a vytvořil ledové plotny. Lyžaři, kteří zamířili do nejvyšších moravskoslezských hor, pocítili ledový povrch už při potížích s parkováním. Horská služba měla díky nepříjemným zraněním na namrzlých sjezdovkách od rána stále co dělat, vyjížděli hned dvaadvacetkrát. Led jim komplikoval transport ke zraněným lidem, nemohli použít k přepravě sněžný skútr, ale museli se spolehnout na pásovou čtyřkolku. V Jeseníkách rovněž klesla hrozba pádu lavin ze třetího na druhý lavinový stupeň z pětibodové škály. Záchranáři stupeň snížili proto, že se vlivem oteplení sněhová pokrývka stabilizovala. Návštěvníci hor by přesto neměli podle něj chodit na túry mimo turisticky značené trasy.

„I do Jeseníků dorazila obleva. Sněhová pokrývka z minulých dní proto sesedla a spojila se s dřívější vrstvou sněhu. Ovšem i při druhém stupni lavinového nebezpečí může dojít na prudkých svazích k uvolnění masy sněhu. Lidé by proto určitě neměli chodit do volného terénu,“ uvedl náčelník horské služby Michal Klimeš.

Záchranáři vyhlásili v Jeseníkách minulý týden v sobotu kvůli přívalům sněhu z předchozích dní čtvrtý lavinový stupeň, který znamená vysoké nebezpečí. V úterý jej snížili na bod tři.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Lavinové nebezpečí se v Jeseníkách a v oblasti Králického Sněžníku týká pouze vyznačených katastrů. Jmenovitě Velkého a Malého kotle, žlebů vrcholu Kamzičník, Červené hory a žlebu u pramene Moravy. Všechny katastry se nacházejí mimo turistické trasy. Pokud lidé doporučení horské služby respektují, nebezpečí jim nehrozí.